Punte peste generaţii: Lucrări de pictură realizate de copii expuse la Muzeul de Etnografie

0
811

Micii artişti care s-au trudit pe parcursul verii în cadrul celei de-a doua ediţii a Taberei de Pictură “Punte peste generaţii” şi-au prezentat lucrările în faţa publicului. Spaţiul expoziţional ales a fost Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare. Lucrările copiilor vor putea fi admirate până în 8 octombrie.

Mulţi dintre micii artişti vor deveni un nume

Vernisajul expoziţiei “Punte peste generaţii” a avut loc la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară. La eveniment au fost prezenţi micii artişti însoţiţi de părinţi, bunici şi prieteni. De asemenea, alături de copii au mai venit preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici “Alexandru Şainelic”, Mihai Tirică, vicepreşedintele asociaţiei, Carmen Dragomir, consilierul judeţean din comisia de cultură, Anton Rohian şi consilierul local din cadrul Consiliului Local Baia Mare, Daniela Băzărea. Organizatorii evenimentului au remarcat strădania, dar şi talentul micuţilor. În plus, se observă o evoluţie calitativă a picturilor. “Am o bucurie extraordinar de mare când îi văd alături de copii pe părinţi într-un moment atât de efervescent şi emoţionant cum este acest vernisaj. În momentul în care am reuşit să panotăm această expoziţie şi am privit sala în întregime, sufletul mi-a săltat de bucurie şi de emoţie, un sentiment extraordinar. Am putut vedea faţă de anul trecut o evoluţie calitativă însemnată. S-a văzut foarte clar o evoluţie a celor mici, a bagajului de cunoştinţe pe care l-au acumulat şi asta a fost cea mai mare bucurie şi este cea mai mare bucurie a unui profesor ca elevul să-l şi întreacă, dar asta o vom vedea pe parcursul anilor. Sunt sigur că mulţi dintre cei care au pictat alături de noi, alături de asociaţie nu şi-au spus ultimul cuvânt şi vom auzi peste ani şi ani despre numele lor şi vom fi mândri de ei”, a punctat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici “Alexandru Şainelic”, Mihai Tirică.

Muzeul Satului “surprins” de penelul copiilor

img_5486Multe dintre lucrările copiilor prezintă peisaje din interiorul Muzeului Satului, acolo unde s-a desfăşurat tabăra. “Aţi făcut foarte multe peisaje. Şcoala Băimăreană de Pictură s-a evidenţiat tocmai prin peisagistică. Eu vă mulţumesc că majoritatea peisajelor sunt din interiorul Muzeului Satului. Iată o colaborare frumoasă între instituţii”, a declarat Ilie Gherheş, şef de secţie în cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.
Educaţi pentru a respecta adevăratele valori
Cei prezenţi au accentuat că e nevoie ca micuţii să fie educaţi în spiritul respectării adevăratelor valori, reuşind să deosebească autenticul de kitsch. “Noi asta intenţionăm: să-i educăm, să le arătăm direcţiile frumosului. Noi trebuie să avem în faţă modelele lăsate de moşii şi strămoşii noştri, de şcoala băimăreană, de tradiţia maramureşeană. Din păcate, în ultima perioadă, casele şi portul nostru, tradiţia noastră a luat un drum nedorit, foarte multe obiective de patrimoniu s-au dus în Elveţia, Franţa. În Franţa există o mică staţiune formată din case din Maramureş. Noi nu ştim să le apreciem, să le punem în valoare, le vindem pe bani mărunţi, alţii ne arată că se poate. Asta încercăm să-i învăţăm pe copii, să aprecieze ceea ce am moştenit. De aceea ne-am adunat în Muzeul Satului să pictăm cât mai multe obiective de patrimoniu, să-i educăm în spiritul acesta. Ceea ce vedeţi pe simeze, oglindeşte această preocupare a artiştilor, membri ai Asociaţiei noastre”, a adăugat Mihai Tirică. Proiectul “Punte peste generaţii” a fost iniţiat de Asociaţia Artiştilor Plastici Alexandru Şainelic, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş şi al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.