Mult dorita pozitivitate

0
420

De cînd a început criza politică legată de modificarea Codului penal, ţara s-a umplut cu negativitate. Cetăţenii sînt nervoşi pe politicieni, unii pe Iohannis, alţii pe Dragnea, alţii pe amîndoi. Primim la redacţie telefoane, mesaje şi vin cititori să ne direcţioneze personal într-o direcţie sau alta. Cu toţii sîntem stresaţi, agitaţi, însă ar fi o greşeală să ne radicalizăm discursul, cel mai bine ar fi să încercăm pe mai departe să ne calmăm spiritele, să convingem manifestanţii din stradă să înceteze protestele contra, iar pe ceilalţi cetăţeni să adopte o poziţie de mijloc, de îndoială şi precauţie, avînd în vedere că problema care a iscat conflictul este de natură juridic-ştiinţifică. Părerile juriştilor români sînt împărţite, iar experţii penali europeni abia de acum înainte vor analiza situaţia, pentru a ne da un sfat bun. De vreme ce politicienii şi puterile în stat se provoacă şi se contrează, noi vom fi arbitri doar dacă vom gîndi pozitiv şi astfel ne vom debarasa de sentimentele negative care ne schimonosesc faţa şi vocea.
În Baia Mare, protestul contra Guvernului continuă cel puţin încă şapte zile, orele 18-22, iar cel în apărarea Guvernului şi a votului dat în 11 decembrie 2016 abia a început, ieri (orele 11-14), în Piaţa Revoluţiei. Numărul manifestanţilor de seară a scăzut, iar ziua grupuri de 3-4 trecători se opresc şi comentează pro Guvern, după care îşi văd de drum. Aşa ar trebui să facem cu toţii. Ideologiile au fost inventate tocmai pentru a alege să spunem da şi să evităm cuvîntul nu, malefic prin esenţa sa. Partidele au rolul important să fie jucători în echipa poporului, asociaţii de cetăţeni cu simţ civic ce practică jocul democratic. Cine cîştigă acela guvernează, iar ceilalţi stau pe tuşă o vreme, este regula meciului.
Presa incită publicul, ziariştii se situează pe poziţii partizane, nu respectă regula să prezinte egal părerea ambelor tabere în disputa politică, nu au ton echilibrat – cititorii îi vor pedepsi pe aceşti mercenari ai răului (avem de aceştia şi în Maramureş). Însă rolul presei a scăzut, mobilizarea manifestanţilor este făcută cu ajutorul anonimului internet, în spaţiul necontrolat apar anunţuri de chemare la protest date de persoane cu interese politice şi acces la servere puternice… Unii vor să iasă scandal cu orice preţ, uzînd de clandestinitatea lor vinovată. Privită din unghiul presei de scandal, ţara pare plină de securişti acoperiţi, miniştri nebuni, lideri de partid tirani, preşedinţi diabolici, procurori maniaci… Strada afişează pancarte cu mesaje adesea amuzante, dar cele mai multe „strigături” sînt generatoare de sentimente negative, provoacă temeri, teamă, spaimă şi boală, tensiunea inimii poporului bate 150.
În viziunea străzii, jumătate dintre politicieni sînt mincinoşi, jumătate sînt hoţi, jumătate sînt lipsiţi de empatie, jumătate nu au prezenţă intelectuală, jumătate nu au conştiinţă, jumătate sînt vampiri energetici, jumătate dintre ei trăiesc parazitar pe seama altora. Aşa sîntem cu toţii, avem calităţi şi defecte, însă ne este mai uşor să vedem paiul din ochiul vecinului, să aruncăm toporul tăietorului de lemne în baltă, ca dracul din poveste. Haideţi să punem liniuţa verticală peste cea orizontală şi în loc de minus să facem plus, în loc de negativitate să ne umplem de pozitivitate!
Evitaţi persoanele negative (inclusiv din mass-media), căutaţi compania intelectuală a persoanelor care nu încearcă să vă controleze, faceţi mişcare în natură, mergeţi la biserică şi ascultaţi predica episcopului, citiţi „Eseurile metafizice” traduse de Ion Papuc, astăzi resetaţi-vă (iertaţi-i pe toţi şi pe voi înşivă), porniţi viaţa de la zero şi toată lumea va observa că sînteţi un alt om, mai înţelept decît ieri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.