Odată depăşit obstacolul examenului de bacalaureat, următorul pas în viaţa academică a unei persoane este înscrierea în cadrul unei facultăţi. În acest sens, Baia Mare atrage atenţia prin Centrul Universitar Nord, aparţinând de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, şi prin filiala Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Centrul Universitar Nord este compus din trei facultăţi – Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Litere şi Facultatea de Inginerie. Admiterea este organizată de către fiecare facultate în parte. În toate cazurile însă, perioada de înscriere a candidaţilor debutează marţi, 11 iulie.
Facultatea de Ştiinţe permite admiterea pe bază de dosar la 8 domenii de licenţă, importantă fiind media obţinută la bacalaureat. În cazul Facultăţii de Litere, există 9 domenii puse la dispoziţia viitorilor studenţi. Majoritatea implică un concurs de dosare, excepţie făcând artele vizuale şi teologia, acestea având o serie de probe vocaţionale. Facultatea de Inginerie oferă locuri la 9 domenii, un test fiind necesar pentru admiterea la calculatoare şi tehnologia informaţiei.
Conform secretarului comisiei Centrului Universitar, Dinu Darabă, în cadrul programelor de licenţă şi de masterat există anual circa o mie de boboci. „Cei mai mulţi, în jur de 90%, sunt maramureşeni, iar 10% vin din judeţele limitrofe, din statisticile pe care le-am făcut noi. Iar dintre cei 90% maramureşeni, cam 75% sunt din Baia Mare.”
Înscrierile la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” au început din data de 1 iulie. La nivel de licenţă, aceasta oferă specializări din domeniul economic, pedagogic ori al geografiei turismului. Taxa de şcolarizare se învârte în jurul sumei de 2 mii de lei pe an, la care se adaugă o taxă de înscriere de o sută de lei.
„Admiterea o adaptăm metodei care se practică la nivel naţional – se recunoaşte media de bacalaureat, iar la pedagogie şi învăţământ preşcolar se dă admitere”, a explicat directorul economic al filialei „Vasile Goldiş” din Baia Mare, Vasile Berlingher. „La fiecare specializare avem stabilit de către ARACIS numărul de locuri disponibile. De exemplu, pentru marketing avem 25 de locuri, iar la celelalte specializări câte 50 de locuri”, a mai precizat acesta.
În cazul lipsei diplomei de bacalaureat, există posibilitatea de a urma un program postliceal, contra sumei de o mie de lei pe an. Totodată, universitatea „Vasile Goldiş” organizează o serie de cursuri de formare profesională, a căror taxă variază în funcţie de durata şi numărul de ore de curs. Numărul de locuri disponibile este adaptat în funcţie de numărul doritorilor.
Denisa MEDAN
Atenție, nu analfabetul și impostorul de Berlingher este director al filialei Baia Mare a Univ. Goldis, ci altcineva.
Nene COSTICA, dupa comentariu, se pare ca esti invidios pe Berlingher