Începînd cu lunea viitoare, 16 iulie 2017, conform HG 349/2005, se va sista activitatea de depozitare a gunoiului menajer pe rampa Băii Mari, de la Satu Nou de Jos (Groşi). Depozitul ecologic de la Sîrbi-Fărcaşa nefiind încă operaţional, deşeurile colectate vor fi depuse pe o platformă temporară (lîngă vechea rampă, care de acum intră în conservare), unde vor fi depozitate provizoriu în vederea selectării şi a eliminării lor ulterioare.
Platforma temporară de stocare a deşeurilor generează costuri suplimentare, acestea constînd în realizarea efectivă a investiţiei, relocarea deşeurilor şi plata serviciilor percepute de operatorul CMID Sîrbi pentru preluarea acestora.
Datorită acestui fapt, firma DRUSAL ne comunică faptul că începînd din ziua de 17 iulie 2017 taxa de depozitare pentru platforma temporară va fi de 29,09 euro/tonă, respectiv 130,92 lei/tonă (tarifele nu conţin TVA). Acest tarif atrage modificări. Astfel, pentru localităţile în care a fost încheiat şi există contract direct între populaţie şi SC Drusal SA, costul suplimentar va fi de 3,27 lei/persoană/lună + TVA, iar creşterea efectivă a efortului financiar al fiecărei persoane care beneficiază de aceste servicii va fi de 1,27 lei/lună – deoarece începînd cu data de 1 iulie 2017 nu se mai percepe taxa de mediu de 2 lei/persoană/lună + TVA conform cu OUG 48/30.06.2017.
Pentru agenţii economici/instituţiile publice care au contracte încheiate cu SC DRUSAL SA la volume medii, taxa va fi de 19,64 lei/mc + TVA, dar efortul financiar suplimentar va fi de doar 7,64 lei/mc + TVA deoarece nu se mai percepe taxa de mediu.
Pentru agenţii economici/instituţiile publice care au contracte încheiate cu SC DRUSAL SA şi există posibilitatea cîntăririi deşeurilor colectate, tariful de depozitare va fi de 130,92 lei/tonă + TVA şi nu se va mai percepe taxa de mediu în cuantum de 80 lei/tonă + TVA.
Pentru unităţile administrativ teritoriale unde colectarea şi transportul sînt asigurate de SC DRUSAL SA la valoarea contractului, se va percepe o taxă de depozitare de 130,92 lei/tonă + TVA şi nu se va mai percepe taxa de mediu.
Pentru unităţile administrativ teritoriale unde colectarea şi transportul sînt asigurate de alţi operatori sau sînt asigurate prin servicii proprii, se va percepe o taxă de depozitare de 130,92 lei/tonă + TVA şi nu se va mai percepe taxa de mediu.
În cazul în care anumiţi beneficiari ai serviciului vor refuza plata taxei de depozitare, Drusal SA va întrerupe orice fel de colaborare, se arată într-un comunicat al directorului general al SC Drusal SA Baia Mare, Mihai Apan.
De asemenea, operatorul de salubritate din Baia Mare şi împrejurimi a început deja colectarea selectivă a deşeurilor menajere pe două componente: uscat şi umed. În categoria celor „uscate” intră hîrtia, cartonul, metalul, aluminiul, plasticul, sticla şi textilele uzate, plus toate deşeurile uscate nealimentare, deci care nu conţin lichide. Restul, adică cele „umede”, se referă la deşeurile alimentare (resturile alimentare din gospodărie).
Această situaţie va dura pînă cînd va fi gata depozitul de deşeuri de la Sîrbi.
Da de ce nu duceti gunoiul la Ardusat. Acolo gunoiul e la el acasa.