Aproximativ 25.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate la frontiera de nord

0
148

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma mai multor acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări la frontiera de nord, aproximativ 25.000 de pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.
• În Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, judeţul Satu Mare, pe sensul de intrare în ţară, s-a prezentat cetăţeanul român P. Robert, în vârstă de 24 de ani, domiciliat pe raza judeţului Satu Mare, conducând un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în România.
Acţionând în baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, persoanei şi bagajelor, fiind descoperită, ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spaţiu special amenajat, în caroseria autoturismului, în cele două praguri, cantitatea de 320 de pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.
Ţigările, în valoare de peste 1.500 lei şi autoturismul, marca Volkswagen Passat, în valoare de 9.000 lei, au fost reţinute în vederea confiscării iar cetăţeanul român a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 lei.
• Poliţiştii de frontieră din Sighetu Marmaţiei, Valea Vişeului şi Brodina, pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat au descoperit, abandonate, în apropierea frontierei de stat, 23 de colete, care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană. Acestea au fost transportate la sediile sectoarelor, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 23.970 de pachete cu ţigări (Sighetu Marmaţiei – 17.970 pachete, Valea Vişeului – 3.000 pachete, Brodina – 3.000 pachete), în valoare totală de 280.000 lei, ce au fost ridicate în vederea confiscării.

11 cetăţeni iranieni şi irakieni şi două călăuze, din Turcia, opriţi la frontieră

Sâmbătă noaptea, în jurul orei 00.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Cruceni, judeţul Timiş, au observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, un grup format din 11 persoane, care se deplasa dinspre frontiera cu Serbia spre interior.
Poliţiştii de frontieră au monitorizat grupul şi au observat că, persoanele în cauză au aşteptat până când în zonă a venit un autoturism care le-a preluat. Imediat, poliţiştii de frontieră au intervenit, au oprit autoturismul, iar persoanele în cauză au fost duse la sediu pentru cercetări.
În cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că, grupul era format din 11 persoane, din Iran şi Irak, 5 bărbaţi şi 3 femei, având vârste cuprinse între 22 şi 42 de ani, precum şi trei minori de 4, 8 respectiv 16 ani. De asemenea, s-a mai stabilit că, şoferul autoturismului şi pasagerul din dreapta, care au preluat grupul de migranţi, sunt cetăţeni turci, în vârstă de 19, respectiv 25 de ani, cu domiciliul în Romania.
Totodată, s-a stabilit faptul că, cetăţenii iranieni şi irakieni au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România şi intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul călăuzelor turce.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat. pentru cele 11 persoane, şi de trafic de migranţi, pentru cele două călăuze, faţă de care s-a luat şi măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

13 dosare penale pentru contrabandă cu ţigări

În perioada 11 – 15 octombrie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi cei din Suciu de Sus au acţionat pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun.
În urma controalelor efectuate pe raza municipiului Baia Mare, în localităţile limitrofe dar şi pe DJ 109F, între localităţile Strâmbu Băiuţ şi Lăpuş, poli­ţiştii au constatat 13 infracţiuni de contrabandă pentru care au întocmit dosare penale. Au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, 25.000 de ţigarete, ce urmau a fi plasate în circuitul comercial ilicit, produse accizabile care trebuiau supuse unui regim vamal.
Totodată, autoturismul cu care un bărbat, de 37 de ani, din Cluj-Napoca transporta, pe DJ 109F, cantitatea de 700 de pachete cu ţigări, a fost depus în camera de corpuri delicte a IPJ Maramureş.
În continuare poliţiştii efectuează cercetări sub supravegherea procurorilor, în vederea tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.
Două dosare penale şi material lemnos confiscat
La finalul săptămânii trecute, poliţiştii din Vişeu de Sus împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Composesoral Vişeu şi jandarmi au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.
În locul numit „Grebenul”, din zona Valea Vaser, poliţiştii au identificat un tânăr, de 23 de ani, din Vişeu de Sus, care a tăiat fără drept mai mulţi arbori verzi şi nemarcaţi, iar pe strada Râului, pe malul Râului Vaser, a fost găsit abandonat material lemnos, de esenţă fag. Întreaga cantitate de material lemnos, respectiv 13,7 mc, în valoare de peste 3.500 lei, a fost ridicată şi predată în custodie Ocolului Silvic Composesoral Vişeu. De asemenea, un tractor articulat forestier, folosit la transportarea lemnului a fost indisponibilizat.
Poliţiştii au întocmit două dosare penale pentru infracţiunile constatate şi continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.