Istoricul literar Săluc Horvat, directorul executiv al revistei Nord Literar, şi-a axat cercetarea asupra unor teme esenţiale ale literaturii române. Asupra unor personalităţi de referinţă. De la Eminescu, la Titu Maiorescu, ori la Liviu Rebreanu. În lumea specialiştilor, dar nu numai, lucrările lui completează cu o aură personală fenomenul cercetării. Este unul dintre cei mai ingenioşi oameni ai cărţii. Numai aşa a reuşit să aibă contribuţii originale la subiecte, aparent, lămurite.
Am scris la timpul potrivit că „Mihai Eminescu. Dicţionar cronologic” s-a bucurat de comentarii şi aprecieri, anul trecut, la Congresul Mondial al eminescologilor, de la Chişinău, prin vocea autorizată a acad. Mihai Cimpoi. Sau lucrarea de pionierat – Introducere în biblioteconomie”. În acest registru de noutate se înscrie şi recenta apariţie a lui Săluc Horvat – „De la Ion al Glanetaşului, la Apostol Bologa. Doi eroi, două destine” (Editura „Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017).
Prefaţa universitarului clujean Mircea Muthu, eseist, critic şi istoric literar, vine să precizeze valoarea şi destinaţia acestei cărţi: „Consacrat celor două romane clasicizate – Ion şi Pădurea spânzuraţilor – şi destinat cu precădere vârstelor formative, din mediul liceal, comentariul simpatetic semnat de distinsul istoric literar Săluc Horvat se alătură de drept radiografiilor rebreniene, destul de numeroase astăzi, la cele peste şapte decenii de la trecerea în nefiinţă a creatorului romanului românesc modern”.
Este o carte spre folosul cercetătorilor, dar şi al celor care vor să se iniţieze în universul complex al celor două personaje. De mare folos este dicţionarul personajelor din cele două opere celebre. Fiecare participant la acţiune are şi o scurtă biografie romanescă, utilă celor interesaţi. Cartea ne mai dezvăluie şi prin ce a contribuit Rebreanu la crearea unui nou model de roman, pe care l-a ridicat la nivelul romanului european.
Noua apariţie nu se abate de la regula valorii, care adaugă substanţiale contribuţii la receptarea corectă a celor două capodopere.