Ierarhii Maramureşului şi Sătmarului au slujit în sobor de arhierei în Cluj-Napoca

0
67

Joi, 24 ianuarie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au slujit în sobor de Arhierei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei patru Arhierei pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă şi 29 de ani de Arhierie.

Preasfinţitul Pãrinte Episcop Iustin i-a oferit în dar o icoanã cu Botezul Domnului.
Dupã încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu şi de ajutor în viitor.
***
Înaltpreasfinţitul Pãrinte Andrei s-a nãscut în data de 24 ianuarie 1949 în Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultãţii de Construcţii Cãi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). Dupã absolvirea facultãţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Cãi Ferate din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978, a fost hirotonit preot de cãtre Înaltpreasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxã Românã Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ.
A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumãtor pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregã­tit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematicã – sub îndrumarea pãrintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.
În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicatã la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului şi a fost instalat de Patriarhul Daniel, în 25 martie 2011.
Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Mitropolitanã din Cluj-Napoca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.