Baia Mare candidează pentru Capitala Europeană a Tineretului 2022

0
250

Printr-un efort comun al Municipiului Baia Mare, al Grupului PONT și al Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, recent a fost depusă candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului 2022. Lista scurtă a finaliștilor va fi anunțată în luna martie, iar echipa care a scris proiectul pentru municipiul Baia Mare este extrem de încrezătoare. În acest context, Bianca Tătar – unul dintre tinerii care au contribuit la scrierea candidaturii – expune în cele ce urmează atât originalitatea și complexitatea conceptului propus, cât și elementele care definesc valoarea orașului Baia Mare în această competiție.

• 12 orașe candidate

Reporter: Municipiul Baia Mare și-a depus recent candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului 2022. Ce a presupus prima fază a acestui proces?
Bianca TĂTAR: Pentru început, fiecare oraș trebuie să vină cu o primă variantă a programului pe care își propun să-l implementeze, cu un concept aparte, adaptat la nevoile orașului și la valorile europene, totul transferat în formularul de aplicație și anexele sale. Acest formular conține, de asemenea, și întrebări referitoare la istoricul orașului și al regiunii legat de evoluția tinerilor, în special a relației dintre tineri și autorități și comunitate, despre poten­țialul orașului și alte detalii relevante. Candidatura pentru această primă etapă a fost realizată printr-un efort comun al Municipiului Baia Mare, al Grupului PONT și al Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș (FONT MM).
R.: Când va fi anun­țată lista scurtă a finaliștilor și care sunt șansele municipiului Baia Mare?
B.T.: Lista finaliștilor va fi anunțată pe data de 11 martie 2019. Sunt 12 orașe candidate în această rundă: Baia Mare (România), Bilbao (Spania), Gdynia (Polonia), Kazan (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Poznan (Polonia), Ribeira Grande (Portugalia), Tirana (Albania), Ulyanovsk (Rusia), Varazdin (Croația), Veszprem (Ungaria). Urmează ca juriul mixt de specialiști să analizeze candidaturile și să anunțe cele maximum cinci orașe de pe lista scurtă. Șansele fiecărui oraș depind de criteriile de care vor ține cont jurații, dar și de cât de bună este candidatura, iar noi avem foarte mare încredere în conceptul nostru.

• Un program original și inovativ

R.: Care sunt atuurile municipiului? Ce cuprinde proiectul gândit pentru Capitala Europeană a Tineretului 2022?
B.T.: Cel mai important atu al municipiului este faptul că s-au făcut îmbunătățiri semnificative în procesul de a deveni un oraș prietenos cu tinerii. Baia Mare este, în prezent, Capitala Tineretului din România. A investit în tineri, îi include pe aceștia și deja este implicat comanagementul și participarea tinerilor într-un program pentru tineret pe perioada unui an. Rezultatele de până acum (obținute printr-o analiză de impact) ne fac să fim încrezători că, până la final, ne vom atinge scopul. Candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului este o continuare naturală a acestui efort, un rezultat al programului național. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului poate crea contextul în care toate acestea să fie preluate de Europa. Conceptul propus de noi se numește „The Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret)” și reprezintă un program original și ino­vativ care abordează subiectul sustenabilității într-un mediu urban și regional, concentrându-se pe participarea tinerilor în acest proces. Sustenabilitatea este un concept complex în sine și implică mai multe aspecte mai ales când vorbim despre orașe – este vorba de capacitatea orașului de a funcționa și de a-și utiliza resursele în mod eficient, de calitatea vieții locuitorilor, de nivelul de incluziune socială și multe altele. Programul aduce în discuție un cerc de ino­vație umană și sustenabilitate în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale UE, având în centru prezența și participarea tinerilor. Ne dorim ca Cercul Urban de Tineret să fie un punct de întâlnire la nivel european și un hub pentru regândirea, conceperea, dezvoltarea și testarea de noi concepte și idei despre cum orașele pot să renască prin tineri într-un mod care le face sustenabile pe termen lung din punct de vedere social.

• „Urban Youth Circle va redefini modul în care Baia Mare este percepută în regiune”

R.: Care este rolul acestui program european? Când a fost el demarat și ce orașe au deținut până acum această titulatură?
B.T.: Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de către Forumul European al Tinerilor (European Youth Forum), menit să abiliteze tinerii, să stimuleze participarea tinerilor și să consolideze identitatea europeană. În fiecare an, un nou oraș european are șansa de a-și expune ideile, proiectele și activitățile inovatoare care urmăresc să ridice vocea tinerilor și să aducă o nouă perspectivă asupra tineretului în toate aspectele vieții orașului. Este crucial ca tinerii să aibă șanse egale de a modela viața socială, economică și politică a locului în care trăiesc. Această inițiativă își propune să sprijine atât tinerii, cât și orașul, ca aceștia să creeze împreună noi oportunități și să deschidă drumuri pentru alte municipalități europene. Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost Rotterdam, în 2009, urmată de Torino (2010), Antwerpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013), Thessaloniki (2014), Cluj-Napoca (2015), Ganja (2016), Varna (2017), Cascais (2018). Actuala Capitală Europeană a Tineretului este Novi Sad în Serbia și va fi urmată, în 2020, de Amiens în Franța, iar în 2021 de Klaipeda în Lituania. Sperăm că ti­tlul va ajunge înapoi în România, în 2022, în Baia Mare.
R.: Care ar fi beneficiile derulării acestui program în Baia Mare?
B.T.: Urban Youth Circle va redefini modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România și în Europa. Aceasta va arăta că orașele mai mici au relevanță, au o șansă de prosperitate și pot rezolva lucruri uneori mai eficient decât colegii lor mai mari. În viziunea noastră, această transformare poate să vină prin tineri, prin implicarea și împuternicirea lor.

• Baia Mare – model de bune practici

B.T.: Baia Mare – Capitala Tineretului din România a pornit deja un proces extrem de sănătos. Mii de tineri au participat în proiecte și sute de tineri au început, pentru prima dată, să facă voluntariat și să organizeze chiar ei proiectele și oportunitățile de care au nevoie. Și numerele continuă să crească. Procesul trebuie să continue în mod sustenabil, sănătos, iar asta poate să ofere Urban Youth Circle. Prin exploatarea potențialului tinerilor, Baia Mare poate să ajungă un exemplu pentru alte comunități europene nu doar în domeniul de tineret, ci la nivel general. Acest program propune o serie de măsuri prin care calitatea vieții din oraș va fi îmbunătățită și orașul va prinde din ce în ce mai multă viață, atât din punct de vedere ecologic, cât și social. Atât noi, cât și tinerii din comunitate ne dorim asta. Diferența este că ei încă nu au destulă încredere în ei, pe când noi știm că trebuie doar să-i ascultăm și să-i sprijinim, pentru ca ei să poată aduce cele mai bune schimbări.
R.: Într-un exercițiu de imaginație, cum ar arăta municipiul și tineretul din Baia Mare după acest program (dacă ar câștiga)?
B.T.: După acest program, vom locui într-un oraș în care tinerii sunt motorul schimbării pozitive, sunt ascultați, implicați și valorizați conform potențialului lor. Baia Mare va fi un municipiu care a început să descopere și să implementeze soluții prin care poate să-și utilizeze resursele inteligent și să îmbunătățească tot mai mult viața tuturor locuitorilor. Vorbim despre un oraș care va fi un model de bune practici înspre care tot mai multe comunități europene vor veni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.