Conferinţa „Medicina de Urgenţă AZI”, la a IV-a ediţie

0
186

La finalul săptămânii trecute a avut loc în Baia Mare cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei „Medicina de Urgenţă AZI”. Evenimentul a adus în atenţia participanţilor un workshop de anestezie regională şi un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, desfăşurat de ISU Maramureş. Scenariul exerciţiului a presupus gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident în care sunt implicate multiple victime. Alături de pompierii maramureşeni au intervenit şi reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Maramureş, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş şi voluntari din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez.

Vineri, 1 februarie, la Hotelul Mara din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Conferinţei. Au rostit alocuţiuni Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la eveniment, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat dr. Raed Arafat şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, dr. Vasile Pop.
Ministrul Sănătăţii, ec. Sorina Pintea a declarat că anul 2019 va fi un an de vârf în domeniul investiţiilor în sănătate şi că bugetul ministerului pe care îl conduce va avea lo creştere de 65% în acest an, comparativ cu anul trecut. A accentuat de asemenea că există voinţa Guvernului de a fi realizate investiţii majore în domeniul sănătăţii, prioritare fiind segmentele neonatologice, pediatrie şi bolile cardiovasculare, dar şi finalizarea investiţiilor începute deja în domeniul sănătăţii.
Raed Arafat, secretarul de stat, a prezentat câteva din proiectele care vizează evoluţia în sistemul de urgenţă, precum crearea unui suport logistic pentru susţinerea în caz de dezastre, modernizarea şi intensificarea sistemului de telemedicină, proiecte de colaborare transfrontaliere.
Zeci de lectori din ţară şi străinătate, cadre universitare, medici primari şi specialişti din diverse ramuri ale medicinei, asistenţi medicali, paramedici, pompieri, psihologi şi voluntari au susţinut peste 50 de lucrări ştiinţifice, workshopuri şi demonstraţii practice.
Evenimentul de amploare a fost organizat de către Asociaţia „Prietenii Spitalului”, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, SMURD Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.