În perioada 28 ianuarie – 11 februarie 2019, Salonul de artă al Bibliotecii Judeţene „Petre Dufu” Baia Mare, director – dr. Teodor Ardelean, a găzduit expoziţia de pictură „Salonul de iarnă”, eveniment desfăşurat sub egida Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dufu” Baia Mare. La vernisaj au fost prezenţi membrii asociaţiei, bibliotecari şi alte persoane iubitoare de artă şi cultură.
„Salonul de iarnă” s-a dorit să fie un spaţiu al libertăţii expresiei artistice făcute cu profesionalism şi asumare artistică de către membrii asociaţiei. Aici au fost prezentate lucrări de artă de certă valoare a căror panotare a fost dictată de numărul mare al artiştilor plastici participanţi care au expus, precum şi de subiectele alese, care sunt extrem de variate şi sugestive.
Pictorul şi sculptorul Mihai Tirică, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, moderator şi amfitrion al evenimentului, a marcat deschiderea oficială a expoziţiei, declarându-se mulţumit de faptul că „în această expoziţie, au expus artiştii plastici cu vechime, dar şi cei care au trecut la cele veşnice, cazul pictoriţelor Cosma Paul Lucia şi Klanicza Elisabeta, care rămân în atenţia publicului băimărean prin acest vernisaj”. Referitor la picturile expuse, Mihai Tirică a precizat că „acestea se caracterizează prin originalitate, talent şi marcă personală, fiecare artist fiind sensibil în felul său. Stilul este variat, de asemenea tehnicile folosite, aptitudinile, compoziţia”. Ulterior, au luat cuvântul Marian Alexandrescu şi Maria Berciu, doi dintre membrii asociaţiei, care şi-au exprimat câteva gânduri legate de acest salon.
Astfel, Marian Alexandrescu a menţionat că „expoziţia este exemplară, dar, unitară, care în ciuda temei transmite căldură”, iar Maria Berciu a relatat despre faptul că doreşte şi în viitor să-şi expună lucrările de pictură în cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, cu toate că, recent, şi-a depus dosarul pentru validarea afilierii la Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare.
„Arta este o metaforă”, care se desprinde de obişnuit prin înnobilarea formei, a sunetului sau a cuvântului, indubitabil, clipă de inspiraţie creatoare de natură divină, iar pictura pune în valoare potenţialul creator din domeniu. Obiectul de artă este esenţa de muncă, făcută cu har în care imaginaţia este fără margini. Artiştii români au fost apropiaţi de cultura populară din această arie, pentru că Maramureşul constituie un imbold de creaţie şi un inepuizabil rezervor de inspiraţie pentru pictori, inclusiv pentru cei afiliaţi Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” sau Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare.
Marele filosof, Constantin Noica, aflându-se într-o călătorie în Maramureş, însoţit de pictorul Mihai Olos, menţiona: „I-am scris lui Eliade: Acum, spre capătul vieţii, am de ales între a reciti pe Goethe întreg (căci mi s-au pierdut cele cinci caiete cu note complete din el) sau a te reciti şi citi pe tine. Prefer să te citesc întreg pe tine, fiindcă mergi mai îndărăt decât Goethe (spre omul originar) şi mă trimiţi, nu ştiu cum, mai departe decât el, cu lumea asta folclorică pe care o vezi de-a dreptul ca o cultură majoră şi deschisă către viitor” (Calendarul Maramureşului, Baia Mare, 1980, p. 70-71).
Expoziţia Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” a devenit o tradiţie, iar mesajul evenimentului către toţi iubitorii de frumos rezidă în faptul că arta de valoare continuă să fie o unitate de măsură pentru originalitate şi inspiraţie, adevărată provocare pentru fiecare artist plastic în parte. Culoarea face parte din sufletul nostru, iar subiectele alese sunt variate şi sugestive. „Salonul de iarnă” îi reprezintă pe membrii Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, parte din incomensurabilul patrimoniu al neamului românesc, pentru că ei promovează autenticul şi originalitatea expresia valorilor artistice, autentice ale neamului românesc prezente prin fiecare expoziţie. Ne aducem aminte vorbele marelui romancier, Liviu Rebreanu – creator al romanului modern (cu personaje inspirate din viaţa reală şi teme abordate din lumea satului românesc), care spunea că „suntem un neam creator de mare cultură” şi de filosoful Constantin Noica, care cugeta: „Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care a păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă, poate, numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor” (Calendarul Maramureşului, 1980, p. 71).
dr. Ion Gogota