Apelați 112 doar în cazul unei urgențe! Polițiștii maramureșeni intervin la peste 1.000 de cazuri pe lună

0
36

Sunăm la 112 doar dacă suntem în pericol și avem nevoie de intervenția autorităților! Acesta este mesajul pe care l-au transmis polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, de Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgen­ță 112, în cadrul unor întâlniri cu elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Școala Gimnazială nr. 18 Baia Mare.
În cursul anului trecut, la nivelul Compartimentului Apeluri de Urgență 112 Maramureș, au fost primite 16.502 apeluri de urgență. Din totalul apelurilor primite, în 12.352 de cazuri s-a impus deplasarea unor echipaje de intervenție pentru gestionarea aspectelor de urgență și luarea măsurilor legale, restul situațiilor fiind clarificate prin consiliere și îndrumări sau au reprezentat apeluri false. Iar din totalul sesizărilor la care s-a intervenit, 4.150 de apeluri s-au dovedit a nu fi situații de urgență.
În cele mai multe cazuri, polițiștii au intervenit la loviri sau alte violențe, amenințări, conflicte spontane, furturi, scandaluri în locuri publice și accidente rutiere, iar timpul mediu de intervenție a fost sub 10 minute.
112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciul de urgență (poliție, ambulanță, jandarmi, pompieri) în orice țară a Uniunii Europene. Centrele de Urgență funcționează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.
Se interzice utilizarea numărului 112 în scopuri ce nu reprezintă apeluri de urgență. Accidentele rutiere fără victime, aglomerarea traficului, întreruperea utilităților, ridicările auto, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea unor informații despre diferite numere de telefon, emitere carte de identitate, pașaport, cazier, trafic, program instituții publice NU REPREZINTĂ URGENȚE!
Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.