Discurs despre votul necesar

0
94

Încep acest text cu îndemnul: mergeți la vot! De ce spun asta? Deoarece este o condiție esențială a democrației. Dacă sunteți convinși, de ce sunt lămurit și eu, porniți mecanismul deliberării. Cei arondați unui partid sunt scutiți de această frământare. Mulți vor rămâne la celebra întrebare a cetățeanului din piesa lui Caragiale: eu cu cine votez? Totuși, hotărâți-vă! Campania pentru europarlamentare nu este ușoară. Candidații au vorbit mai ales despre proiectele care nu s-au făcut, unele au eșuat, și mai puțin despre ce vor face pentru ridicarea țării acolo, în Casa Europei. Cei care sunt la început de drum, firesc, au plutit în aproximații. Nici cei cu experiență în capitala Uniunii Europene nu au fost foarte convingători.
Era firesc un raport asupra mandatului precedent pentru a ne lămuri. În schimb, au aruncat cu vorbe grele unii împotriva altora. Se credeau învingători cei mai buni de gură, nu cei cu argumente. Retorica a fost folosită pentru dărâmarea adversarului. Cea mai jalnică s-a dovedit a fi ipocrizia în combaterea corupției. Cei cu musca pe căciulă vorbeau despre cerul senin. Viziunea europeană a candidaților a lăsat de dorit. Dar nu a lipsit. Am decupat câteva nume, puține, de toată isprava, care înțeleg ce se petrece în Europa. Cu bune, cu mai puțin bune. Aveau și soluții la îndemână. Alegerile pentru Parlamentul European, din cauza distanței de viziune, nu au prea mare trecere la public. Deși sunt extrem de importante. Din păcate, prezența la vot, în Europa, este în continuă scădere. Asta ne dă de gândit.
M-am folosit de documentarul lui Bernd Rigert, corespondentul DW la Bruxelles, pentru a schița starea de fapt din câteva țări europene. Se votează după criterii naționale, Europa fiind un concept suficient de vag când este vorba de urne. Mulți comentatori văd scrutinul european de mâine ca pe un vot al sorții, un vot decisiv. Se pune în discuție reformarea din temelii a Uniunii Europene, prin manifestul lansat de președintele Franței. Pe partea cealaltă, se conturează populiștii de dreapta din Uniunea Europeană într-un mod mult mai vizibil decât la alegerile precedente. Au ca lider pe ministrul de interne italian. Sunt mai puternici în Italia, Franța, Germania, Austria și Ungaria. Candidații de dreapta sunt consiliați de strategul electoral al lui Donald Trump. Cei de dreapta doresc să schimbe radical Europa din interior.
S-a constatat că, deși sunt alegeri europarlamentare, tot miza națională a prevalat. Mă întreb unde-i solidaritatea pentru ideile esențiale ale Uniunii? Fiecare țară, cu problema ei. Ungaria respinge emigranții pentru a salva creștinismul. În Italia alegerile europene sunt o repetiție pentru alegerile naționale. În Belgia nu s-a vorbit nimic despre Europa, deoarece mâine au alegeri parlamentare. În Cehia, Partidul Piraților este pe locul doi. În Slovacia scrutinul europarlamentar nu interesează pe nimeni. În Marea Britanie pare un al doilea referendum pentru Brexit. La noi, vedem cum este. S-a lipit de alegerile europarlamentare un referendum al discordiei. Ce-i interesează pe europeni? Economia, șomajul tinerilor, migrația, schimbările climatice. Majoritatea doresc să rămână în Europa. Peste 61 la sută dintre europeni socotesc Uniunea Europeană benefică pentru țara sa. Unii se tem că Rusia ar putea influența alegerile europene.
Noi să ne vedem de rostul nostru cu deschidere spre Vest. Închei cum am început: mergeți la vot! Aveți un politician, un partid, alegeți. Ne întâlnim, mâine, la urne! Și nu uitați de referendum!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.