Maramureşul se află în topul judeţelor cu cele mai multe convenţii încheiate cu angajatorii care primesc subvenţii în urma angajării persoanelor din categorii defavorizate. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM), Oana Oşanu, a declarat că oficialii de la Bucureşti i-au transmis că Maramureşul stă alături de Cluj şi Iaşi la acest capitol. Deocamdată nu sunt probleme cu subvenţiile acordate agenţilor economici, dar pe viitor nu sunt excluse problemele financiare.
Sunt peste o mie de angajatori din Maramureş care au încheiate convenţii cu AJOFM. În baza acestor documente, agenţii economici beneficiază lunar, pe o perioadă de 12 luni, de o subvenţie în cuantum de 2.250 lei dacă încadrează în muncă persoane din categorii defavorizate: şomeri în vârstă de 45 de ani, părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială.
De această subvenţie beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
În situaţia încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenţilor, subvenţia în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni e acordată pentru fiecare absolvent angajat.
Pentru acordarea subvenţiilor, finanţarea se face din fonduri europene, dar şi din bugetul asigurărilor sociale. Directorul AJOFM Maramureş afirmă că e “o muncă de Sisif” când vine vorba despre aceste convenţii. În primul rând, dosarul e stufos şi trebuie o verificare riguroasă. Oficialii AJOFM susţin că nu sunt probleme cu onorarea subvenţiilor. A fost o mică întârziere la începutul anului până când s-a aprobat bugetul. Din această cauză angajatorii au fost nevoiţi să aştepte plăţile până în luna martie. De la 1 iulie s-au adus la zi plăţile până la data de 7 mai. În continuare se vor respecta convenţiile în funcţie de alocarea fondurilor de la bugetul de stat.
Nu sunt excluse întârzierile. Surse neoficiale susţin că deja “scârţâie” situaţia în mai multe instituţii. Sunt semnalate întârzieri cu acordarea salariilor pentru angajaţii de la stat, ceea ce înseamnă că ar putea avea de suferit şi angajatorii care nu îşi vor mai primi la timp subvenţiile, pentru că “sacul” s-a cam golit şi nu mai sunt bani.