Duminică, 25 august 2019, comuna Onceşti de pe Valea Izei a fost în sărbătoare oficială, Consiliul local şi Primăria (primar Matei Godja), susţinuţi financiar de Consiliul Judeţean Maramureş, au organizat festivalul Dacii Liberi, ediţia a II-a, prilej pentru autorităţi să adune comunitatea în jurul ideilor de unitate şi vechime. Cu acest prilej, la intrarea în Onceşti, dinspre Vadu Izei, a fost sfinţită o mare poartă de lemn, meşteşugită de Pop din Bîrsana, şi o troiţă monument al eroilor, pe soclul căreia sînt scrise numele onceştenilor morţi în primul şi în al doilea război mondial pentru ţară. Preoţii au binecuvîntat lucrările şi le-au stropit cu apă sfinţită.
Oaspeţii (prefectul Vasile Moldovan, vicepreşedintele Doru Dăncuş, consilierul judeţean Ioan Sas, generalul de brigadă Ion Pop, primarii din Vadu Izei, Ocna Şugatag, Botiza şi Bogdan Vodă şi viceprimarul din Deseşti) au lăudat eforturile locale de dezvoltare. Dar zona Valea Izei este în general rămasă în urma altora, reţeaua judeţeană de gaz metan s-a oprit la Sighetu Marmaţiei, gospodăriile nu au apă curentă şi canalizare (se bazează pe fîntînile proprii). Eforturile de a construi şcoală nouă, cămin cultural (imens), farmacie, dispensar, centru de informare (satul are multe pensiuni, fiind staţiune turistică de interes local) trebuie continuate şi vor fi, promit autorităţile. Drumul judeţean va fi modernizat, iar infrastructura va fi adusă la nivelul dorit.
Onceştiul (numele vine de la Onciuc, nobilul local din Evul Mediu), una dintre cele mai mici comune din judeţul Maramureş, are circa 2.000 de locuitori, este recunoscut ca așezare dacică atestată de cercetările arheologice efectuate în 1964 şi 1965 de Hadrian Daicoviciu. Prima atestare documentară: 1360 (possessio olachalis Waralia). Într-o diplomă emisă în 1469, Matei Corvin îi recompensa cu unele drepturi pe maramureșenii din garda „sumanelor negre”, pentru vitejia dovedită în salvarea de la moarte a regelui în bătălia pierdută la Baia, contra lui Ștefan cel Mare.

în comuna Onceşti
Bazîndu-se pe istoria sa, comuna Onceşti atrage turişti din Europa şi din Asia. Salutul locului este „Lăudăm pe Isus!” Primarul Matei Godja cu aceste cuvinte i-a întîmpinat pe oaspeţi. Parada portului popular, desfăşurată pe toată lungimea satului, a fost privită de cetăţeni din porţi şi primarul i-a chemat pe toţi să vină în curtea căminului cultural. Era căldură mare, se pregătea de furtună, aşa că doar cîteva sute de oameni au asistat la spectacol. Pe scenă, au urcat şase familii care au împlinit 50 de ani de la căsătorie – au primit flori şi o diplomă de recunoştinţă semnată de primar. Apoi, 18 tineri ar fi trebuit să primească titlul de cetăţean major al comunei, la împlinirea vîrstei de 18 ani, însă doar o fată a ajuns pe scenă. „Ceilalţi ne privesc pe Facebook” a glumit primarul, iar diplomele au fost trimise acasă la fiecare.
Se observă în comună inversarea tendinţei de a construi garduri de inox şi case de beton. Localnicii încep să-şi dea seama că trebuie să păstreze arhitectura veche şi portul local în alb. Festivalul Dacii Liberi s-a aflat la ediţia a doua şi ar fi posibil să fie adoptat de comunitate ca tradiţie de vară.
(Aproape jumătate din familiile din Onceşti poartă numele Godja, aşa că m-am simţit ca în satul strămoşilor, deşi din numele meu lipseşte D-ul!)