Invitaţie la şezătoare de poveste în Maramureş

0
173

“Foaie verde arțăras, Noi suntem din Făgăraș /Și plecăm, cu drag amu’/Tocmai sus, în Maramu’ Maramureș, plai cu flori mândru ești în sărbători, dar mai mândru ești acum, că suntem și noi pe drum. Foaie verde, foi de nuc/ în Maramureș mă duc/ să strigăm si sa cântăm/ voie bună să avem.Vom petrece și-om hori, cu al nostru port ne vom mândri, despre el vom povesti”, e strigătura cu care s-au pornit la drum doamnele din Ţara Făgăraşului, venite în Maramureş pentru a organiza o “Şezătoare de poveste”. Evenimentul se desfăşoară astăzi, 21 septembrie, de la ora 10 la Călineşti.

“Şezătoare de poveste în tărâmuri de poveste”

Va debuta cu o paradă a portului popular pe uliţele din Călineşti pentru a fi invitaţi la şezătoare toţi călineştenii. Femeile din Ţara Făgăraşului vor recurge la strigăturile specifice zonei, iar de la ora 14 va începe şezătoarea în gospodăria lui Victoru’ Știrbutiului din Călineşti. Femeile din cele două spaţii cu tradiţie din ţară, Făgăraş şi Maramureş se vor întrece în dibăcie, dar vor şi hori. Astfel, participantele vor demonstra cât sunt de pricepute la vopsitul vegetal, la cusutul cămeşilor, la ţesut, dar şi la tricotat. Vor arăta că sunt neîntrecute şi la horit, aşa că vor cânta melodii din zona natală.
Anca Bâtiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Ia Călătoare a ales Maramureşul pentru această acţiune, deoarece a descoperit frumuseţea locului şi sufletele minunate ale maramureşenilor, anul trecut când a venit aici ca şi simplu turist. “Evenimentul se intitulează Şezătoare de poveste în Maramureş pentru că trăiţi acolo în nişte tărâmuri de poveste. Intenţia noastră este să venim să povestim istoria sufletului românesc, cusut pe pânză albă, istoria tradiţiilor din Ţara Făgăraşului, felul în care încercăm să continuăm ceea ce am moştenit de la mamele, bunicile, străbunicile noastre. Anul trecut am venit acolo ca turist, dar nu am vrut să fie un turist obişnuit, să văd doar locuri, ci să întâlnesc şi oameni. Am întâlnit-o pe Măriuca Verdeş şi ne-am dat seama că avem preocupări comune. Eu sunt vicepreşedinte al Asociaţiei Ia Călătoare, iar ea are Asociaţia Rădăcinilor Străbune. Venim la această şezătoare cu doamnele din grupul de şezători din Ţara Făgăraşului, nişte doamne inimoase care de doi ani şi-au suflecat mânecile, şi au început să coasă şi să descopere frumuseţea iilor pe care le-au moştenit de la mamele lor”, a punctat Anca Bâtiu.

“Aceste întâlniri între femei ar trebui să rămână ca un firesc”

Organizatorii speră să scoată în evidenţă încă o dată importanţa acestor întâlniri cu tradiţie din satul românesc şi să stârnească în inimile participanţilor dorinţa de a nu renunţa la astfel de momente unice.
“Prin această acţiune vrem să transmitem că şezătorile nu ar trebui să intre în disoluţie. Întâlnirile aces­tea între femei, pentru învăţarea şi promovarea portului popular strămoşesc ar trebui să rămână ca un firesc. Dacă noi renunţăm la aceste întâlniri şi ne închidem în căsuţele noastre dispare comunicarea, dispare portul şi nu se mai leagă lucrurile pentru că, până la urmă prin comunicare ne legăm sufleteşte una de cealaltă, ne ajutăm, ne învăţăm una pe alta, pentru că nu toate femeile ştiu toate meşteşuguruile. Prin aceste întâlniri învăţăm diferite meşteşuguri, una învaţă să coase, alta să tricoteze, să ţeasă. Este o continuă legătură între meşteşuguri şi tradiţie. Încercăm să arătăm că portul popular românesc din Ţara Făgăraşului şi din Ţara Maramureşului se împletesc şi că satul rămânesc poate fi păstrat viu”, a declarat preşedintele Asociaţiei Rădăcinilor Străbune, Măriuca Verdeş.
Șezătoare de poveste în Maramureș, este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Făgăraș și Primăria Municipiului Făgă­raș, fiind organizat de Asociaţia Ia Călătoare din Ţara Făgăraşului în colaborare cu Asociaţia Rădăcinilor Străbune.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.