Târgul de Sfântul Dumitru

0
71

În perioada 26 – 27 octombrie, sub egida „Bun de Maramureș”, s-a desfășurat cea de a doua ediție a Târgului de Sfântul Dumitru.
Evenimentul a avut loc la Muzeul Satului – „Satul din deal” și a fost organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” și Asociația ”Nod”.
Meșterii populari și artizanii au pregătit pentru publicul iubitor de „Bun de Maramureș” zadii, gatii, mânecări, opinci, straițe, zgărdane, brățări, toate autentice. Însă măiestria acestor oameni minunați nu s-a oprit aici. De pe mesele lor au zâmbit păpuși îmbrăcate moroşeneşte și oşenește, aflate lângă sticle de pălincă personalizate. Nu au lipsit nici obiectele de decor, măști, căsuțele tradiționale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn, lut, argint și ceramică, obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieții, soarele, funia, dinții de lup sau crucea.
Toamna din calendar a fost adusă în curtea Muzeului Satului de către producătorii tradiționali. Aceștia au organizat degustări de zacuscă, murături, dulcețuri și siropuri. Tot ei au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme făcute după rețete de pe vremea bunicilor, delicata miere cu diverse combinații de nuci și semințe, o gamă largă de produse apicole. Ulițele ”Satului din deal” s-au umplut de miros de lavandă atunci când producătorii de cosmetice și uleiuri esențiale au invitat vizitatorii să testeze produsele realizate din minunata plantă tămăduitoare. Vizitatorii au fost impresionați de oferta bogată de produse cosmetice 100% naturale realizate pe bază de cafea, gălbenele, argilă albă, ulei de bergamotă sau portocale.
Palatul Copiilor Baia Mare a organizat adevărate regaluri folclorice. Micii artiști, iubitori de tradiție și autenticitate maramureșeană au cântat și au dansat cu o voioșie molipsitoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.