Speranțe ca tinerii să nu mai plece din țară și să își construiască aici un viitor, dar și așteptări rezervate de la votul de ieri, 10 noiembrie. Cam acestea sunt gândurile cu care au votat băimărenii.
“Tinerii să se întoarcă acasă”
Maria Mariș, o doamnă de 82 de ani, venită în cârjă, abia pășind, a declarat că a vrut cu orice preț să își facă datoria. Ea spune că nu a lipsit niciodată de la procesele electorale. A ținut morțiș să vină și în această zi, pentru că speră că va fi mai bine. “Am 82 de ani. Nu mi-a fost deloc ușor să vin. Întotdeauna mi-am făcut datoria, niciodată nu am lipsit. Sper să fie mai bine. Să se dezvolte țara mai bine”, a punctat Maria Mariș.
Un alt alegător, Gheorghe Albu, a precizat că dorința lui cea mai mare este ca România să se transforme într-un șantier, astfel încât să fie mai multe locuri de muncă, iar tinerii plecați în străinătate să fie atrași să revină în țara lor. “Singurele așteptări sunt ca țara să se transforme în șantier. E nevoie de multă muncă, iar copiii noștri plecați să se întoarcă aici și să-și facă o viață adevărată”, a spus Gheorghe Albu.
Dorina e o mamă care a venit la vot pentru că speră că va fi mai bine, iar copiii ei nu vor fi tentați să plece să își câștige existența în afara țării. “Am să votez spre binele copiilor. Îmi doresc să aibă o țară din care să nu își dorească să plece. Să găsească aici toate oportunitățile. Copiii mei lucrează în învățământ. Ei își doresc mult să plece din țară. Eu îmi doresc să rămână aici, să se simtă ca la ei acasă. Trebuie să trăim cu speranța că va fi mai bine, de aceea am venit să ne facem datoria de cetățeni. Speranța moare ultima”, a precizat Dorina.
Tinerii speră în mai bine
Tinerii sunt și ei optimiști. Georgiana este din Cluj, dar a votat în Baia Mare. “Sper să fie mai bine. Sunt optimistă”, a declarat alegătoarea. La rândul său, Ioana a afirmat că “am speranțe mari. Sperăm să avem un viitor mai bun. Să fie democrație cu adevărat, mai multe locuri de muncă, mai multe proiecte pentru tineri ca aceștia să se poată dezvolta. Sunt speranțe, întotdeauna am zis că e mai bine acasă. Poți să te realizezi și acasă, dar trebuie să avem și conducători buni și oportunități”.
Vot exercitat de o maramureșeancă în Iran
Chiar dacă au lipsit din județ, unii maramureșeni au ținut să voteze în străinătate acolo unde s-au aflat în ziua procesului electoral. Ceramista Ileana Horoba-Danci a votat în Iran. “Soția mea este în Teheran, participă la o rezidență pe ceramică, ea fiind artist ceramist. A votat acolo”, a spus soțul ceramistei, Ionuț Horoba. Tânărul a votat și el în Baia Mare. Mărturisește că nu e foarte optimist, ci puțin rezervat cu privire la viitorul pe care îl va avea România. “Eu am așteptări rezervate. De atâtea ori s-a votat cu speranțe mari și ele au fost întoarse împotriva noastră, a cetățenilor onești care doreau o schimbare. Cred că există un suflu în societate al unei schimbări cu adevărat după 30 de ani de la Revoluție când toți ne doream o altfel de societate. Sunt speranțe, dacă nu se vor schimba radical lucrurile, măcar să ia o turnură pozitivă pentru noi”, a punctat Ionuț Horoba.