Tarifele de colectare a deşeurilor pentru zona 1, aprobate în CL Baia Mare

0
192

Aleşii locali au aprobat, la şedinţa ordinară de săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor de colectare distincte în cadrul „Contractului pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare LOT 1: zona 1 – Sârbi, respectiv şi pentru Municipiul Baia Mare”.
Astfel, s-au aprobat tarife de colectare distincte pentru deşeuri reciclabile (cel puţin hârtie, metal, plastic, sticlă), respectiv pentru alte tipuri de deşeuri, tarife de colectare ce se vor utiliza în cadrul contractului pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona 1de colectare. Concret, tarifele pentru Baia Mare vor fi următoarele: pentru colectarea deşeurilor reciclabile (hârtie, metal, plastic, sticlă), colectate separat, inclusiv deşeuri voluminoase de la populaţie şi agenţii economici – 270,27 lei/tonă fără TVA; tarif de colectare alte tipuri de deşeuri de la populaţie, altele decât cele menţionate – 89,36 lei/tonă fără TVA; tarif de colectare alte tipuri de deşeuri, colectate de la agenţii economici, altele decât cele menţionate – 105,10 lei/tonă fără TVA. De asemenea, s-a aprobat metoda de colectare din „poartă în poartă” a deşeurilor reciclabile pentru două fracţii, în cazul populaţiei din zona de case, respectiv: deşeuri reciclabile din hârtie şi carton; din plastic, metal şi lemn. Implementarea acestei metode de colectare va fi finalizată până la sfârşitul anului 2020. Colectarea deşeurilor din sticlă se va realiza în recipienţi de colectare de tip iglu.

Baia Mare s-ar putea retrage din ADI Deşeuri

Cu toate că a aprobat tarifele pentru noul contract de gestiune a colectării deşeurilor, administraţia locală este hotărâtă să se retragă din ADI Deşeuri în cazul în care contractul de gestionare a deşeurilor nu devine operaţional. Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a explicat: „Consiliul judeţean (CJ) a demarat o procedură de atribuire a serviciului de salubrizare menajeră, inclusiv pentru municipiul Baia Mare. Această licitaţie a fost adjudecată şi în data de 2 decembrie trebuia să devină operaţional acest contract. Din ceea ce ni s-a comunicat de către operatorul care a câştigat această licitaţie, activitatea are două componente: una de colectare şi alta de depozitare. Componenta de depozitare face însă parte dintr-un alt contract, pe care CJ îl are pentru depozitul ecologic de la Fărcaşa, nefuncţional astăzi, aşadar, cei care ar trebui să presteze serviciul de salubrizare menajeră sunt în imposibilitatea de a derula acest contract. În consecinţă am comunicat CJ să ne furnizeze contractul pentru a cunoaşte situaţia la zi cu ceea ce înseamnă asumarea de către ei a delegării salubrizării menajere. În cazul în care acest contract nu este operaţional, municipiul Baia Mare se consideră prejudiciat şi prima măsură pe care o luăm este retragerea din Asociaţia de Dezvoltare Inter-Comunitară pentru gestiunea integrată a de­şeurilor în judeţul Maramureş. Această problemă nici măcar nu o pot cataloga ca neseriozitate, ci este absolut inconştienţă ceea ce face CJ. Noi oricum ne aşteptam la acest eşec aşa că ne-am pregătit cu toate documentaţiile, procedurile, tocmai să nu fim puşi într-o situaţie limită şi să stăm cu gunoiul în stradă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.