În Coltău • 100.000 de euro pentru înființarea întreprinderilor sociale

0
209

Comuna Coltău are în derulare un proiect pe Programul Operațional Capital Uman (POCU), etapa a doua, prin care, pe raza unității administrativ-teritoriale se înființează 12 întreprinderi sociale. Banii necesari, 1,2 milioane de euro, pentru punerea pe roți a acestor afaceri, provin din fonduri nerambursabile.
Astfel, 12 beneficiari primesc câte 100.000 de euro, pentru a-și deschide întreprinderi sociale în Coltău, cu anumite condiții: „Am mai câștigat un proiect, pe POCU 2, prin care se intenționează înființarea a 12 firme. Practic avem 1,2 euro de lei pentru întreprinderi sociale, bani din care se vor finanța 12 firme cu câte 100.000 de euro fără cofinanțare din partea beneficiarilor în vederea dezvoltării zonei rurale. Proiectul a început în toamnă, contractul este semnat, facem cursurile și tot ceea ce este necesar pentru a găsi cele 12 persoane care într-adevăr vor să facă ceva în comună. 100.000 de euro, după mine, sunt bani foarte mulți. Condiția este ca fiecare solicitant să-și facă firmă și să angajeze cinci persoane, după care să le țină cel puțin un an jumate. Ideea e că întreprinderile sociale au un alt fel de statut, față de SRL-urile sau PFA-urile.

La întreprinderile sociale, 90% din profit trebuie să-l reinvestești, așa că banii rămân în comunitate. Am avut de la început persoane interesate de acest proiect, însă noi suntem legați de legislație, de codurile CAEN, care sunt acceptate. Nu poți să faci orice fel de afacere, ea trebuie să existe în nomenclatorul de meserii. Dar acesta este foarte vast, iar beneficiarii au de unde alege. Una dintre problemele de care ne lovim este că oamenii când dau de hârtii, birocrație, tare repede fac un pas înapoi. Foarte mult ne-am chinuit și pe celălalt proiect aflat în derulare, pe POCU 1, cu cele 18 firme care au primit câte 25.000 de euro. Și acesta merge, dar mai greu deoarece suntem defazați puțin. Când te lovești de hârtii, nu merg treburile chiar așa ușor, cum se preconizează la început”, a explicat Lajos Csendes, primarul comunei Coltău. Dacă ambele proiecte se vor finaliza cu bine, atunci în comună vor apărea zeci de noi locuri de muncă, un lucru benefic din punct de vedere socio-economic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.