Un grup de credincioși greco-catolici din Baia Mare s-a reunit ieri, 21 ianuarie, în fața Casei de Cultură, pentru a celebra, printr-o sfântă liturghie oficiată de părintele Simion Mesaroș, 30 de ani de la prima slujbă greco-catolică publică oficiată în municipiu după Revoluție.
„Ne reîntâlnim aici, pe treptele Casei de Cultură din Baia Mare pentru a celebra 30 de ani de când Biserica Greco-Catolică și-a reafirmat existența, vigoarea și reapariția în public după o interdicție și persecuție de 41 de ani”, a punctat, în debutul discursului său, părintele Simion Mesaroș, fost preot paroh la biserica greco-catolică „Sfântul Anton” din Baia Mare. Dacă la întâlnirea din 2019 pr. Mesaroș a enumerat cronologic zece momente importante din viața Diecezei de Maramureș din primul an de libertate, 1990, în acest an, părintele s-a orientat doar înspre unul singur și anume tocmai data de 21 ianuarie 1990, zi în care s-a oficiat, în fața Casei de Cultură din Baia Mare, prima liturghie greco-catolică publică de după căderea comunismului. „Cei 30 de ani care s-au scurs de atunci i-aș compara cu cei 30 de ani care s-au scurs de la Nașterea lui Isus și până la începerea apostolatului Său public, după botezul în Iordan”, a subliniat părintele Simion Mesaroș adăugând faptul că „în istoria Bisericii Greco-Catolice, se disting două zile foarte importante pe care noi încercăm, deocamdată, fără prea mult succes, să le scoatem în evidență.
Mai întâi, este ziua de 28 octombrie 1948, zi în care toți episcopii greco-catolici au fost arestați împreună cu cei mai apropiați colaboratori ai lor, circa 30 de persoane. Cea de a doua zi este ziua de 21 ianuarie 1990 când, în Baia Mare și la Lugoj, Biserica Greco-Catolică și-a făcut apariția în public după o interdicție de 41 de ani și o cruntă persecuție în care n-a fost decimată, ci a fost distrusă în proporție de 90%”. În discursul său, părintele Mesaroș a venit și cu o solicitare către Guvernul României și președintele țării. „Astăzi, la 30 de ani de la ieșirea în public a Bisericii Greco-Catolice, în Baia Mare și la Lugoj, și la mai puțin de un an de când șapte episcopi martiri au fost beatificați la Blaj de către însuși Capul Creștinătății, Papa Francisc, noi, cei câțiva adunați an de an în această zi, aici pe treptele Casei de Cultură, pentru a comemora evenimentul, am vrea să amintim tuturor celebrele cuvinte cu care Isus și-a început apostolatul său public: „Convertiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor” (Mat. 4,17). În încheiere, cerem Guvernului liberal al României și președintelui României ca, după 72 de ani de guvernare, în principal comunistă, a țării, să intervină pentru restituirea catedralei episcopului martir Alexandru Rusu, confiscată, către proprietarul ei de drept”, a conchis părintele Simion Mesaroș.
Nu inteleg ce sens are aceasta intrebare.Si ce importanta raspunsul.
Ce stiu este ca distinsul parinte Simion Mesaros , atunci cind l-am vazut si ascultat , la Timisoara , a tinut una din cele mai scurte si si explicite predici pe care le-am auzit.Am plecat mai bogat decit venisem!
La multi ani si sanatate parinte Simion Mesaros din Ferneziu !
Mesaros ce nume frumos. Păcat că nu înseamnă nimic pe românește. Bine că prietenul meu ungur mi-a spus că înseamnă măcelar pe ungurește. Mesaros ăsta e ungur sau român cu nume.unguresc?