Doamnele artei băimărene

0
39

Muzeul Judeţean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” celebrează primăvara printr-o expoziție temporară. Expoziția temporară ”Portretul unui anotimp – primăvara” prezintă lucrări din patrimoniul muzeului și va fi deschisă spre vizitare în perioada martie – aprilie în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”. Mai mult, în prima săptămână a lunii martie vor fi prezentate publicului opt doamne ale artei băimărene.
Seria de prezentări începe cu Letiția Muntean, artista care şi-a legat numele şi cariera de cea a pictorului Tasso Marchini. “În Baia Mare şi în Maramureş şi-a legat numele şi cariera de cea a pictorului Tasso Marchini cu care s-a logodit în timpul studenţiei la Cluj în 1930. În Maramureş a lucrat cu Tasso Marchini şi cu Traian Bilţiu-Dăncuş. Împreună cu aceştia a făcut o călătorie de studii la Balcic în 1935. În mare parte, creaţia sa a fost înfluenţată de cea a lui Tasso Marchini, dar sensibilitatea personală a artistei dă o notă distinctă picturii sale. Peisaje de factură postimpresionistă, naturi statice al căror desen bine structurat pe o formulă clasică cu influenţe constructiviste, portrete de mare rafinament cromatic, domină creaţia sa. Culoarea, la fel ca desenul său, este la fel de riguros controlată, stând însă în limitele unei filtrări emoţionale personale, extrem de seducătoare”, a punctat dr. Dorel Topan.
Următoarea doamnă a artei băimărene adusă în faţa publicului este Florența Pretorian. “În Baia Mare, Florența Pretorian a activat în anii deceniului 1920 în calitate de colonist temporar, cu o frecvență anuală relativ constantă. A studiat sub îndrumarea lui János Thorma în coloniile studenţeşti de vară finanţate de Ministerul Cultelor şi Artelor de la Bucureşti, (1922, 1923, 1924), apoi a lucrat independent pe parcursul lunilor de vară ale anilor 1926, 1929 şi 1930 în cadrul coloniei artistice băimărene. În timpul vieții nu a expus în Baia Mare. Abia postum, după aproape patru decenii de la trecerea artistei întru istorie, lucrări din creaţia sa au fost expuse începând din 1984 în mai multe expoziţii organizate de muzeul băimărean de artă”, după cum au relatat dr. Ioan Angel Negrean & dr. Tiberiu Alexa.
Pentru a celebra începutul primăverii și sărbătorile dedicate doamnelor și domnișoarelor, în intervalul 1-8 Martie, toate vizitatoarele Muzeului Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” au acces gratuit atât în expoziția permanentă, cât și în cea temporară. Sunteți așteptate de marți până duminică, între orele 10 – 16.30.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.