Băița • A început amenajarea Muzeului mineritului

2
148

Pe raza orașului Tăuții Măgherăuș s-a făcut în trecut exploatare intensă de minereuri neferoase. Pentru această activitate din vechime sunt cunoscute zonele Nistru, Ulmoasa și Băița. În prezent, industria a murit, însă nu și ce a rămas în urma acesteia. Administrația locală din Tăuții Măgherăuș dorește acum să realizeze un muzeu al mineritului în zona galeriei Tarnița din Băița.
Acum se lucrează la restaurarea clădirii ce a deservit activitatea minieră în Băița. De asemenea, se va amenaja și zona din jurul galeriei Tarnița: „Avem clădirea, se lucrează la ea acum. Acoperișul este terminat. Mai facem tencuielile și alte amenajări. În plus, lângă această clădire avem o galerie, Tarnița, din care iese un fir de apă ce curge spre emisar, adică râul Băița. Pe acest curs dorim să facem o amenajare exterioară, cu amplasare de piese și utilaje, unelte și probabil vom reuși să aducem și o mică locomotivă pe șine, să simulăm o ieșire din galerie cu vagonete. Vom face un traseu cu zonele turistice din Ulmoasa, Nistru și Băița, realizând un turism minier în această zonă, la galerii”, a explicat Anton Ardelean, primarul orașului Tăuții Măgherăuș. El a mai precizat că nu dorește ca mineritul să fie uitat, asta cu atât mai mult cu cât orașul s-a dezvoltat cu ajutorul lui, în multe familii meseria de miner transmițându-se din tată în fiu.

Administrația colectează obiecte și unelte miniere vechi de la populație

Primăria a făcut un apel cetățenilor din localitate care dețin obiecte, utilaje sau fotografii, să le doneze pentru expoziție. Astfel, administrația a început deja să strângă obiecte și lucruri ce țin de istoria mineritului, majoritatea dintre ele provenind de la oamenii din Băița, care au fost implicați direct sau indirect în activitatea de minerit din trecut: „Dragi concetățeni (Băița, Nistru, Tăuții-Măgherăuș etc.), dacă aveți asemenea fotografii vechi, obiecte, legate de mineritul din zona noastră, vă rugăm să ni le împrumutați, pentru prepararea unei colecții – expoziție cu profil minier. Asta în perspectiva amenajării Muzeului mineritului /minerului la Băița”, a spus Angela Miclea Mureșan – compartimentul Cultură în cadrul Primăriei din Tăuții Măgherăuș.

2 COMENTARII

  1. Ar trebui ca in Austria să fie intrare ghidată în mînă cu trenulețul. În mînă să fie tobogan între galerii (model mina din Halstatt, de exemplu), ecrane cu prezentații…

  2. Buna idee, chiar foarte buna, dar cei doi care comenteaza aici nu sunt de dorit sa pozeze in specialisti. Sa fie adusi oameni cu adevarat priceputi ,care sa preia ideea, inainte ca pofta de propaganda sa o ucida. Primarul si ajutoarea sa sa se ocupe de bani, sponsori si adunat obiecte, nu orice si nu la intamplare.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.