Anticorpul capabil să neutralizeze virusul!

0
497

Corespondență din Bruxelles

Într-o singură lume trăim cu toții, doar că diferit…, iar când calamitățile ne surprind ne pierdem din fire. Am intrat într-o nouă bătălie și poate cea mai periculoasă: noi cu noi, împotriva noastră. Indiferent cum o gândim: că acuzăm natura, experimentele, că e de altă origine ciudată…, toate au același factor: omenirea.
Nu am să-i definesc niciodată numele și nici nu am să-i acord titlul celui mai teribil dușman al omenirii. Sunt încrezătoare în mințile luminate ale cercetătorilor de oricare origine, iar pentru că Belgia este țara mea de adopție, pot să afirm că Institutul Flamand de Cercetări Biotehnologice (VIB) a anunțat luni descoperirea unui anticorp capabil să neutralizeze virusul. Se pare că anticorpul va fi mai eficient decât vaccinul în sine și va avea o protecție imediată!
În Belgia, măsurile s-au impus lent, cu calm și consecvență. De la o zi la alta primeam câte o informație de reglementare nouă, astfel încât mintea noastră să o poată procesa și adapta la noul stil de viață. Personal, am fost întrebătoare la început pentru că eram isterizată de panica din lume. Apoi am înțeles de ce acest proces lent de introducere a restricțiilor (pentru ca lumea să se adapteze, iar pentru asta este nevoie de timp și spațiu). Așa, dispare panica și se instalează atenția, precauția, prevenția. Devenim şi mai responsabili.
La Bruxelles, oamenii și-au luat în serios rolul de bun cetă­țean, care respectă impunerea măsurilor, în vederea combaterii acestui mizerabil virus. Da, sunt cozi la intrările în magazinele cu alimente; dar absolut toți respectă distanțele, orele și liniștea! Da, sunt mai mulți oameni care merg la farmacii, la fel distanțele și plățile sunt respectate conform cerințelor! Da, se fac plimbări în parcuri în liniște și distanțe respectate între noi!
Da, în metrouri suntem cu măști și la distanță, zâmbind cu ochii unii la alții, de parcă ne-am cunoaște de multă vreme! Da, am întâlnit un grup de polițiști care veghează viața stradală și care m-au întrebat: Ça va, Madame? Da, pe străduța unde locuiesc în centrul Bruxelles-ului se aude în surdină… muzică italiană, care vine dintr-o clădire dea­supra unui restaurant chinezesc. Da, Place Saint Catherine din Bruxelles este goală, iar în Biserica cu același nume bate clopotele mai des acum…, ori poate nu am fost eu destul de atentă să aud…, sau nu am dat importanță.
Până acum nu aveam timp unii de alții, dar iată că a sosit și timpul reflecției, un timp impus și redus la liniște pentru o viață mai bună. Stăm acasă și noi. Pentru sănătatea tuturor!

Iată măsurile decente, stricte şi clare pentru Belgia:
Consiliul de Securitate Națională tocmai a decis să limiteze populația pentru a lupta împotriva răspândirii Coronavirusului.
– populația este invitată să stea acasă. I se va permite să iasă în caz de urgență sau să meargă la serviciu, să meargă la un magazin alimentar, farmacie, poștă, bancă sau să se alimenteze.
– toate adunările sunt interzise.
– activitatea fizică este permisă în afară: mersul pe jos, jogging, mersul cu bicicleta, dar numai cu persoana din familie. Trebuie să aveți grijă să mențineți 1,5 m cu alte persoane.
– magazinele vor fi închise, cu excepția alimentelor, a farmaciilor, a magazinelor de alimente pentru animale de companie și a librăriilor.
– accesul la supermarketuri va fi reglementat: o persoană la zece metri pătrați și maximum 30 minute
– companiile trebuie să introducă teleoperarea; cei care vor rămâne deschiși, deoarece nu se poate stabili telelucru, trebuie să respecte regulile distanțării sociale
– poliția va fi responsabilă pentru aplicarea strictă a acestor decizii
Aceste măsuri se vor aplica din 18 martie, la prânz până pe 5 aprilie, 2020 inclusiv
Doar deplasări necesare: carburant, alimente, farmacie, bancă, poştă, medic. Transportul co­mun rămâne funcțional.
Nu se interzice mersul la muncă. Dar se recomandă munca de acasă. Firmele trebuie să respecte distanța socială între angajați.
Puteți să vă deplasați pentru a ajuta persoane în nevoi speciale.
Bruxelles airlines rărește zborurile până la anulare totală.
Puteți să ieșiți să vă plimbați pe jos sau cu bicicleta cu persoane care locuiesc în aceeaşi casă cu voi. Activitatea fizică este autorizată şi indicată – cu un membru de familie sau prieten – trebuie respectată distanța socială.
Se recomandă evitarea contactelor cu alte persoane.
Creșele rămân deschise.
În coafor se intră 1 client pe salon.
În magazinele mari se intră o persoană pe 10 mp și cumpărăturile nu durează mai mult de 30 minute.
Călătoriile în afara Belgiei nu sunt recomandate.
Poliția va veghea la respectarea deciziilor.

Doris UGLAR,
Bruxelles, 18 martie 2020

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.