Este necesar să fim prudenți și cu multă responsabilitate pentru sănătatea maramureşenilor

0
2949

Mă bucur că spitalul, pe care l-am condus mai mult de 17 ani, l-am lăsat pe mâini bune, cu un management performant, cu o echipă medicală harnică și responsabilă care să mențină calitatea actului medical astfel ca spitalul să rămână unul de referință.

Personalul medico-sanitar care lucrează în Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, indiferent că provine din secția de psihiatrie sau dermato-venerologie, în această perioadă pandemică pe care o traversează omenirea, face front comun cu personalul din secția de boli infecțioase pentru a salva cât mai mulți pacienți infectați cu coronavirus. Sunt ca o familie, care, 24 de ore din 24, se completează pe deplin pentru a reda speranța bolnavilor cu COVID-19 că vor reveni acasă, la familie, vindecați.

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, omis, din ultimul ordin al MS 555/3 Aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 0290 din 7 Aprilie 2020, de pe lista spitalelor COVID, este în prima linie, tratând pacienții cu COVID-19 din întreg județul Maramureș.
Oricum, personalul medico-sanitar vine zi de zi la spital fără să fie interesat că suntem sau nu suntem pe o listă, că primim sau nu primim materiale sanitare și medicamente de la Ministerul Sănătății. Ei știu un singur lucru: că vin mai mult ca niciodată să sprijinim pacienți care au un virus cu o contagiozitate mare și că cei care pleacă din spital trebuie să fie vindecați.
În fiecare zi, fiecare medic, asistent medical, infirmier, personal auxiliar vine la spital cu o îngrijorare și un gând pentru el și pentru cei rămași acasă, să nu se îmbolnăvească. Spitalul a devenit pentru toți a doua casă și echipa managerială, împreună cu specialiștii în boli infecțioase, a luat toate măsurile de precauție pentru sănătatea tuturor. Echipați ca niște “cosmonauți”, își fac datoria cu multă conștiinciozitate. Le mulțumesc!

Comunitatea trebuie să accepte că acești salvatori de vieți au acasă familii, soți, soții, copii care muncesc la rândul lor și nu trebuie considerate sau etichetate persoane infectate și marginalizate, chiar disponibilizate din anumite instituții pentru că soțul sau soția lucrează într-un spital cu boala COVID. Ar fi bine să le mulțumim și să îi apreciem pentru răbdare și înțelegere.

Pacienții vindecați care se externează trebuie să respecte un repaus și regim de viață conform prevederilor legale. La Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, mulți bolnavi COVID-19 au beneficiat de suport psihiatric și psihologic din partea colegilor. Comunitatea este cea care trebuie să-i ajute, să se bucure de sprijinul nu numai al familiei, ci și al vecinului sau colegului de muncă. Sunt persoane vindecate și nu trebuie marginalizate, agresate, poate chiar stigmatizate pentru că au avut parte de o perioadă de suferință provocată de coronavirus.
Urmează o perioadă în care măsurile de prevenire a bolii COVID-19 trebuie să devină „lege” pentru fiecare dintre noi. Orice persoană cu care venim în contact trebuie să o considerăm posibil infectată cu coronavirus, de aceea în această etapă este necesar să fim prudenți și cu multă responsabilitate.

Dr. Viorica Cherecheș,
Medic primar boli infecțioase

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.