Locuitorii din Lăpuşel nu vor groapă de gunoi în satul lor!

1
1098

Anunţul public privind proiectul construirii unei platforme pentru stocarea temporară a deşeurilor menajere, propusă a fi amplasată în satul Lăpuşel din comuna Recea, a stârnit un val de nemulţumiri printre locuitori. Aceştia sunt revoltaţi de faptul că tocmai satul lor a fost ales pentru amplasarea acestei platforme, iar în condiţiile generate de starea de urgenţă nici măcar nu pot protesta, decât pe Facebook.
Locuitorii din Lăpuşel sunt pară şi foc după ce au văzut, în presa locală, anunţul. Mai mult, unii dintre ei acuză faptul că nu au fost consultaţi, iar întreaga procedură este derulată în aceste zile profitându-se de restricţiile sociale impuse de pandemia de coronavirus. „A fost plasat în momentul oportun pentru ei, pentru ca să nu putem riposta. Și ce este și mai revoltător: cei pe care îi plătim să ne apere interesele, să ne protejeze, ei sunt cei care au procedat precum Iuda. Și mai au tupeul să justifice totul prin vorbe adormitoare. Însă unii știm ce se naște din somnul națiunii”, punctează M. D. Oamenii din Lăpuşel s-au mobilizat însă rapid şi, în aceste zile, strâng semnături (virtuale) pe care să le înainteze Agenţiei de Protecţie a Mediului Maramureş cu speranţa stopării acestui proiect în satul lor. „Stimați consăteni, nu putem să acceptăm ca satul nostru să devină groapă de gunoi. Vă rog să fiți conștienți de toate pericolele ce decurg din această situație. Momentul a fost ales pentru a nu putea riposta. Din păcate, doar opinia exprimată pe Facebook nu are valoare juridică. Cei care nu sunteți de acord semnați pe lista care va fi depusă împotriva proiectului”, anunţă M.I. În şirul de comentarii de pe reţeaua de socializare, unii locuitori propun chiar şi protestul la faţa locului, cu riscul de a fi amendaţi, dacă părerile lor nu vor fi luate în considerare. „Dacă trebuie, o să ieşim la faţa locului. Să ne amendeze. Nu o să ne lăsăm conduşi de nas. Vă spun eu că, dacă se aprobă, nu o să fie temporară groapa, ci definitivă. Nu ştiu ce consilieri din partea primarului avem în sat. Dar gândiţi-vă că ăştia sunt de acord să se facă groapa. Fraţilor, luaţi atitudine. Doar împreună o să reuşim să îi oprim”, scrie J.Z. Potrivit locuitorilor, platforma se doreşte a fi amplasată la graniţa comunei Recea, între Lăpuşel, Arieşu de Pădure şi Coltău.
De asemenea, se pare că unii consilieri locali au luat poziţie împotrivindu-se acestui proiect, dar fără niciun efect. Proiectul de hotărâre privind punerea la dispoziţia operatorului delegat al serviciului de salubrizare pentru activităţile din cadrul SMID a unui teren în suprafaţă de 60.000 mp, în vederea amenajării acestei platforme, a fost supus spre aprobare aleşilor judeţeni la începutul lunii februarie. Pe aceasta ar urma a se stoca, temporar, deşeurile menajere, colectate de la populaţie, înainte de valorificare sau tratare, până la operaţionalizarea activităţii de tratare mecano-biologică şi depozitare din cadrul depozitului ecologic de la Sârbi (Fărcaşa).

1 COMENTARIU

  1. Amplasamentul ales este undeva la periferia terenului de pășunat al satului Lapusel, motiv pentru care primarul comunei le promite oamenilor ca nici măcar nu o sa vadă mașină de transport gunoi prin satul lor deoarece platforma de depozitare ar avea acces direct din drumul județean ce leagă localitățile Coltau și Ariesul de Pădure. Ce nu a spus primarul e faptul ca aceasta locație nu respecta distanta minima legală de 1km pana la gospodăriile oamenilor din Arieș și Coltau. Consiliul judetean a dat avizele necesare si forțează lucrurile în stare de urgență sperând sa pună oamenii în fata faptului împlinit dar dl. Zetea s-ar putea sa aibă aceeași surpriza ca predecesorul sau, dl. Man și sa se trezească cu proteste chiar și în strada. Proiectele de acest fel nu pot fi impuse prin minciuni aruncate abil în stânga și în dreapta, ci trebuie sa se nască din comunicare directa și onesta cu toți cei afectati. Oamenii protestează în primul rand pentru ca recunosc minciuna, pentru ca știu din proprie experiență ca promisiunile nu se respecta și ca proiectele sunt frumoase doar pe hârtie, în realitate sunt prost sau trunchiat executate.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.