Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia

0
61

Duminică, 24 mai 2020, duminica a VI-a după Sfintele Paşti, a vindecării orbului  din naştere, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară al Mănăstirii de metanie, Rohia, din Muntele cel Sfânt, în fruntea unui sobor de preoţi alcătuit din obştea Mănăstirii Rohia.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţ şi exarh al mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, slujitorii Mănăstirii, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a membrilor Grupului Bizantin „Theologos”al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost transmisă pe pagina de facebook a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, de realizatorul TV Trinitas, Ciprian Bohotici.

Credincioşii, deşi a plouat continuu, au stat nemişcaţi în curtea mănăstirii şi au păstrat distanţa prevăzută de reglementările în viagoare, de 2 metri între ei. A fost prezemt şi primarul Mitru Leşe al oraşului Tg. Lăpuş, nelipsit de la Sfintele Liturghii Arhiereşti.

Cuvântul de învăţătură

Un vast cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, în care a spus câteva lucruri demne de reţinut:

„Câteva învăţături se desprind din această Evanghelie. În primul rând, pentru că suntem în perioada luminii pascale, înţelegem că Iisus Hristos este lumina lumii, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Apoi vedem că orbul a fost foarte răbdător, iar, deşi nu L-a rugat pe Hristos nimic, Hristos răspunde răbdării lui şi îi redă vederea, pentru că Dumnezeu, Care l-a zidit pe om perfect, suferă când omul îşi pierde integritatea fizică şi mai ales sufletească. Suferă când omul are un handicap, o suferinţă fizică. Şi atunci Dumnezeu redă omului integritatea fizică, pentru ca să se poată bucura de viaţa pe care i-a dat-o. Dumnezeu Lumina Lumii, prin faptul că l-a vindecat pe cel orb de orbirea din naştere, pe lângă vederea pe care i-a dăruit-o, a scos la suprafaţă lumina din el. Lumina din om o scoate Dumnezeu. Biserica aduce la suprafaţă, prin toată lucrarea ei, lumina din om. Rămâne după noi în lume câtă lumină am făcut. Omul trebuie să lumineze, dar luminează nu de la sine, ci primeşte lumină din lumina lui Hristos, din lumina Preasfintei Treimi, din lumina lui Dumnezeu şi luminăm în funcţie de câtă lumină cerem de la Dumnezeu şi câtă suntem în stare să primim. Apoi, a cest orb este chemat să asculte şi să creadă. El ascultă, nu zice nimic. Se duce la scăldătoarea Siluan, îşi spală ochii şi vede. Este, pe de o parte, răbdător şi, pe de altă parte, smerit şi ascultător. Hristos îl transformă pe orbul din naştere în Apostol al Său. A devenit propovăduitor al lui Hriostos.”

Actualizând predica, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut trimiteri la ceea ce se întâmplă în ziua de azi:

„Vin vremuri grele, când cultura şi spiritualitatea vor reveni la matcă, pentru că vor fi izgonite din lume. În societatea de consum nu este nevoie de cultură, de artă, de literatură. Nu e nevoie. În societatea de consum oamenii doresc să bea, să câte, să joace, să se distreze, să se desfăteze, să trăiască pentru trup, nu pentru minte şi pentru suflet. Ori cultura însemnează minte, însemnează spiritualitate, însemnează personalitate, însemnează autoritate, demnitate, libertate. Vine vremea când cultura se va refugia din nou în Sfintele Mănăstiri. Biserica a început cultura noastră românească şi strămoşească, şi şcoala. Biserica este şcoală pentru toată viaţa, iar şcoala noastră românească a început în tinda bisericii, la modul figurat. În incinta mănăstirilor au început primele şcoli. Acolo au fost primele spitale. Şi  se întorc vremurile. Biserica e aici. Nu se schimbă în funcţie de evenimente, momente, curente, modă. Hristos azi şi în veci este acelaşi. Vor reveni. Vremurile sunt aceleaşi. Aşa că să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să fim  creştini şi să vedem ce se întâmplă în jurul nostru, ca să putem înţelege şi să vedem calea de urmat. Biserica ne va arăta drumul, numai să o şi ascultăm. Dacă în 1990, de Duminica Orbului, când au fost primele alegeri, Biserica ar fi zis haideţi să ne întoarcem la monarhie, haideţi să-l aducem pe rege, poate că poporul ne-ar fi ascultat, deşi toţi eram spălaţi pe creier şi ni se părea că vine regele cu fetele şi ne mănâncă bogăţia. Ne-au mâncat-o ăştialalţi, de 30 de ani, şi pe noi  înşine, pe toţi. Dacă aveam rege, regele era în biserică cu famnilia lui. Aveam altă demnitate, alt popor, altă audienţă în Occident, altfel eram priviţi, pentru că familia regală are moralitate, are credinţă în Dumnezeu, este unsul lui Dumnezeu. N-am reuşit să fecem acest lucru. Poate nici nu ne-ar fi permis nimeni. Nici n-am îndrăznit, dar am ales şi am tot ales şi până la urmă, când e de cules, nu mai avem ce culege. Am rămas cu alesul, însă Biserica şi poporul lui Dumnezeu merg mai departe. E Biserica aici cu noi şi între noi. Şi ne va ajuta să ieşim la liman. Să ne ajute Dumnezeu să fim creştini ai luminii, să avem ochi să vedem, să vedem în primul rând pe Hristos Fiul lui Dumnezeu, să credem în El şi să-l urmăm. Să iubim mama noastră Biserica, să ne iubim familia, să ne iubim dascălii. Să iubim oamenii mari şi oamenii buni ai neamului nostru românesc, care aduc plus valoare şi care ne educă şi ne arată calea de urmat a unui popor atât de greu şi atât de mult încercat.”

***

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Mănăstirea Ţeghea din Protopopiatul Satu Mare şi a rostit cuvânt de învăţătură. Din sobor au făcut parte Protos. Sebastian Drăguțan, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social, și Arhid. Gherasim Nap. Răspunsurile la strană au fost date de absolvenți ai Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, coordonați de diac. prof. Alin Ionuț Vraja.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.