Biserica din Buteasa ar putea fi restaurată printr-o linie de finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului

0
62

Asociația R.O.S.T. (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) Maramureș face în continuare eforturi pentru salvarea bisericii vechi din Buteasa, iar recent a identificat o linie de finanțare prin care lăcașul de cult ar putea fi restaurat în întregime. Biserica veche din Buteasa, datată recent ca fiind construită în anul 1884, se află în continuare într-o situație dramatică.
După ce, la începutul anului trecut, acoperișul clădirii s-a prăbușit, Asociația R.O.S.T. (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) Maramureș a intervenit la reabilitarea acestuia, însă biserica din Buteasa are nevoie în continuare de restaurare. Salvarea ar putea veni de la Institutul Național al Patrimoniului, printr-o linie de finanțare specială pentru monumentele istorice, mai rămâne însă doar ca Parohia Ortodoxă din Buteasa, împreună cu comunitatea locală, să depună un proiect de finanțare pentru restaurarea lăcașului de cult.
Datarea dendrocronologică a bisericii din Buteasa a fost făcută anul trecut, procedură prin care s-au determinat anii în care au fost doborâţi arborii din care au fost fasonate lemnele folosite la construirea bisericii. Rezultatele sunt uimitoare pentru că relevă o multitudine de etape constructive, iar recompunerea istoricului bisericii printre jaloanele fixe stabilite de cercetarea dendrocronologică a însemnat o lărgire extraordinară a percepţiei istorice asupra satului Buteasa. Datarea dendrocronologică fixează anul 1884 ca an al construirii bisericii pe actualul amplasament, însă prezența fragmentelor constructive în absida altarului, în șarpantă și în corpul bisericii, datate la 1702 și 1802, deschid front de lucru pentru cercetări ulterioare pentru a clarifica proveniența lor. O ipoteză este enunţată în proaspăta broşură editată de Asociaţia ROST.
În prezent, situaţia actuală a bisericii din Buteasa este dramatică: acoperişul s-a prăbuşit la începutul anului 2019. Structura turnului şi al butei bisericii au fost puse în siguranţă la finele anului trecut, așa că pentru o perioadă de timp situaţia este stabilă şi lasă un răgaz în care să fie pregătit terenul pentru viitoarele lucrări de restaurare. Broşura despre biserica veche din Buteasa este disponibilă în format electronic în sit-ul asociaţiei http://rostmaramures.ro/ buteasa-brosura-2020/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.