
Costurile tranziției către viitorul necunoscut, după toate scenariile, vor fi enorme. Guvernele de pretutindeni se luptă să aleagă între suprimarea virusului și prăbușirea economiei. Iar poticnelile sunt la tot pasul.
Virusul ucigaș, care s-a globalizat rapid, ne-a arătat cât de vulnerabilă este lumea globală. Primul semnal pe care viitorul, neimaginat așa de noi, ni-l dă este acela că cetățeanul secolului XXI are o capacitate redusă de adaptare la diferitele moduri de viață care i-au fost impuse.
Vedem cum comunități întregi, se răscoală împotriva măsurilor de izolare și distanțare socială, cum se destructurează mitologii fondatoare de civilizații umane. Vedem cum mase importante de populații, plecate acolo unde economia globală avea nevoie de ele, trăiesc un șoc greu de prevăzut.
Ies la iveală slăbiciunile unor compromisuri, iar migrantul economic devine tot mai haotic în construcția sa culturală. Pandemia a umplut spațiul imens al lumii globale și l-a readus în locul și sistemul de care fugise de atâtea ori. Lecții de învățat!