­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Rela╚Ťiile sociale

0
127

Ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n jurul nostru ne arat─â tot mai clar c─â via╚Ťa social─â n-a fost, nu este ╚Öi nu va fi posibil─â f─âr─â existen╚Ťa, dar mai ales respectarea unor norme prin care sunt reglementate rela╚Ťiile sociale ╚Öi comportamentul oamenilor fa╚Ť─â de semeni, fa╚Ť─â de institu╚Ťiile sociale ╚Öi fa╚Ť─â de sine. ├Än rela╚Ťiile concrete ale omului cu cei din jur, cu familia, cu grupul social c─âruia ├«i apar╚Ťine, cu colegii de serviciu, se afl─â izvorul adev─ârat al oric─ârei morale.
Dar procesul de formare a acestor convingeri este ├«ndelungat, lent, sinuos. Omului ├«i este imposibil s─â tr─âiasc─â singur. Nu doar dezvoltarea armonioas─â i-ar fi pus─â ├«n pericol, ci chiar supravie╚Ťuirea ar deveni o problem─â. Aristotel nume╚Öte omul ca fiind un ÔÇ×animal socialÔÇŁ, consider├ónd c─â necesitatea rela╚Ťiilor ├«i define╚Öte natura. Pentru al╚Ťii, latura spiritual─â sau material─â prevaleaz─â.
Indiferent de abordare, rela╚Ťiile sociale sunt privite ca fiind inerente omului. Iar ca s─â fim ├«n armonie cu ceilal╚Ťi, trebuie s─â ne construim rela╚Ťii armonioase. Formule de genul ÔÇ×├Ämi pare r─âu, Te rog, Iart─â-m─â, Mul╚Ťumesc, Te iubesc, Sunt recunosc─âtor…ÔÇŁ sunt mai mult dec├ót necesare! C├ónd ne str─âduim s─â devenim mai buni, totul ├«n jurul nostru devine mai bun. Lumea de m├óine va fi diferit─â de cea de azi. Cum ne preg─âtim ast─âzi ca lumea de m├óine s─â nu devin─â un co╚Ömar depinde de fiecare dintre noi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.