Măsuri pentru asigurarea integrităţii în faza postelectorală

0
12

În contextul alegerilor locale care au avut loc în data de 27 septembrie, Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința persoanelor care au fost alese să ocupe o funcție eligibilă o serie de informații utile privind respectarea cadrului legal de integritate:

Prevenirea incidentelor de integritate

În vederea respectării regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, persoanele interesate au posibilitatea de a consulta Ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese(https://bit.ly/2Xgwite), precum și secțiunea de întrebări frecvente (https://bit.ly/2VVpDTJ), disponibile pe pagina de Internet a Agenției, sau se pot adresa direct pe mail: ani@integritate.eu.

Depunerea declarațiilor de avere și de interese

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010, aleșii locali au obligația de a depune declarațiile de avere și de interese, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, la persoana desemnată de secretarii unităților administrativ-teritoriale respective.
Ghidul de completare al declarațiilor de avere și de interese poate fi consultat la adresa https://bit.ly/2QBGjyA.

Renunțarea la funcția care atrage starea de incompatibilitate

Pentru a evita o posibilă situație de incompatibilitate, ANI face cunoscute dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 176/2010, potrivit cărora „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție.”

Persoane aflate sub interdicția de a ocupa o funcție eligibilă

ANI a comunicat către entită­țile care validează mandatele aleșilor locali, date și informații referitoare la candidații la alegerile locale care se află sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010.
Potrivit dispozițiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, sau de către tribunalul în a cărui circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Secțiunea

„INTERDICȚIE 3 ANI”

ANI a actualizat secțiunea privind persoanele care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de 3 ani, conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, punând la dispoziția publicului date și informații cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.