O fetiță din Maramureș, salvată de doi medici din Târgu Mureș

0
99

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică și ATI pediatrie – coordonată de dr. Dorin Dorobanțu, șeful Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, au realizat recent o intervenție complexă de salvare a piciorului unei fetițe de 9 ani, prin reconstruirea acestuia după un traumatism prin strivire-avulsie (smulgere) extensivă tegumentară și de părți moi. În septembrie, fetița suferise un politraumatism prin accident rutier, aceasta era cu bicicleta când a ieșit în fața unui camion.
Cazul a ajuns la Târgu Mureș, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la 24 de ore de la accident, după ce, inițial, pacienta a fost internată la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, unde au fost curățate parțial plăgile, dar s-a solicitat transferul pacientei la Târgu Mureș pentru că la Baia Mare nu aveau posibilitatea de a trata cazul în complexitatea lui. Pacienta prezenta fractură de femur cuminutivă bilaterală, asociată pe membrul inferior drept, cu un traumatism prin strivire-avulsie extensivă tegumentară și de părți moi, dezmănușare circulară coapse și gambe și dezorganizarea musculaturii la nivelul gambei. De asemenea, prezenta fractură claviculară dreaptă fără indicație operatorie, fractură de coloană cervicală amielică, avulsie (Separare prin ruptura sau smulgere a unei formaţiuni anatomice) parțială pavilion auricular drept și parțial scalp regiune temporo-parietală dreaptă, multiple alte plăgi și dermabraziuni intens poluate. Având în vedere vârsta și leziunile pacientei, după o minimă pregătire preoperatorie s-a intrat în sala de operație în echipă mixtă chirurgie plastică, chirurgie pediatrică și ortopedie pediatrică, cu suportul medicilor de gardă de pe linia ATI pediatrie, intervenție care a durat aproximativ 7 ore. Existând un risc vital în urma traumatismului, echipa medicală a trebuit să ia o decizie extrem de dificilă referitoare la reconstrucția membrului inferior drept sau amputația acestuia, din cauza gravității leziunilor și a riscului vital semnificativ reprezentat de intervenția reconstructivă pe membru inferior drept.
În urma evaluării, echipa medicală a decis păstrarea membrului inferior și efectuarea intervențiilor necesare de reconstruire a acestuia. Astfel, s-a efectuat în urgență intervenția de osteosinteză femur bilateral, acoperirea defectelor de părți moi cu lambouri musculare translate și rotate și a defectelor tegumentare prin reaplicarea lamboului tegumentar avulsionat după prelucrarea acestuia ca grefă de piele liberă toată grăsimea. De asemenea, s-au prelucrat celelalte plăgi, avulsia de pavilion auricular, plaga de scalp și plăgile poluate. Evoluția ulterioară a fost dificilă, dar lent favorabilă. Membrul inferior drept a mai necesitat intervenții succesive de revizie de plagă, aplicare de pansament cu presiune negativă și încă două etape de grefare cutanată. Tot acest tratament a fost efectuat în continuare de către echipa mixtă chirurgie plastică și chirurgie pediatrică și cu susținerea funcțiilor vitale ale pacientei în terapie intensivă pediatrică. Toate manevrele de pansament s-au efectuat sub anestezie generală pentru a scădea la minim suferința pacientei. În 12 octombrie, echipa medicală a realizat primul pansament fără anestezie generală, discutând cu pacienta și cu mama acesteia, despre situația piciorului și problemele existente, urmând ca aceasta să fie îndrumată spre recuperare medicală și fizio-kinetoterapie, asociate cu asistență psihologică pentru depășirea traumei psihice, cu reevaluări ulterioare chirurgicale, dacă va fi necesar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.