Mii de părinți maramureșeni sunt în continuare plecați la muncă în străinătate. Numărul a cunoscut o ușoară diminuare în perioada de când a început pandemia, dar cu toate acestea se menține ridicat. Dacă la finele trimestrului al doilea din 2019 figurau 2.161 de familii în care părinții erau la muncă în străinătate, în perioada similară a acestui an în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC) se înregistrau 1.935 de familii în care părinții erau plecați în alte țări.
Conform evidențelor DGASPC Maramureș, la finele trimestrului al doilea din 2020 figurau 452 de familii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate față de 558 de astfel de situații din perioada similară a lui 2019. Alte 1.259 figurau cu un singur părinte în alte țări față de 1.400 în 2019. De asemenea, erau semnalate 224 de cazuri reprezentate de părinți, unici susținători ai familiei monoparentale, plecați să își câștige existența peste hotare, mai multe decât în 2019 când figurau 203 astfel de situații.
Numărul copiilor maramureșeni ai căror părinți au plecat să își facă un trai mai bun în alte țări e unul ridicat. Astfel, la finele trimestrului al doilea din 2020 se înregistrau 670 de copii cu ambii părinți plecați în străinătate față de 872 în 2019. Alți 1.892 de minori aveau un singur părinte în alte state, față de 2.348 de astfel de situații în 2019. De asemenea, 286 de copii rămași acasă proveneau din familii monoparentale în care părintele, unic susținător al familiei era plecat în străinătate, mai multe cazuri față de 2019 când erau 253 de copii în astfel de situații.
Numărul părinților ce au ales să își câștige existența departe de casă e unul mult mai mare. Asta în condițiile în care DGASPC Maramureș a primit datele de la 62 din cele 76 de unități administrativ-teritoriale. ″Precizăm că în niciun trimestru nu am avut comunicări de la toate UAT-urile din județ. Nu aceleași UAT-uri comunică trimestrial fișa de monitorizare trimestrială, un instrument de colectare a datelor care cuprinde indicatori aferenţi domeniului prevenirii şi combaterii violenţei în familie, protecţiei şi promovării drepturilor copilului. Datele primite de la UAT-uri se colectează, se centralizează și se comunică Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții″ – a subliniat directorul DGASPC Maramureș, Alina Coste-Mădăras.