🕮 Lecții de învățat 🕮 Despre manipulare

0
92

Sunt la modă diversiunile și manipulările de tot felul. Și multora le place să se hrănească din ele. Perioada aceasta mi l-a adus în memorie pe Noam Chomsky, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Într-o formulare pe înțelesul tuturor, acesta a explicat regulile de bază ale manipulării. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
1. Oamenii trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele reale. Adică mintea să fie distrasă cu probleme cu mare impact emoțional.
2. Oamenii trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.
3. Oamenii trebuie permanent pregătiți pentru ce e mai rău. Și uite așa, răul devine suportabil dacă e administrat gradual.
4. Omul se obişnuieşte cu ce i se tot spune şi înghite tot, pe nemestecate.
5. Mulțimea e îndreptată spre un tip de gândire superficială, care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.
6. Încurajarea reacțiilor emoționale, astfel ca oamenii să reacționeze sub impulsul emoţiilor. Cel mai ușor de manipulat.
7. Omul trebuie obişnuit cu lucruri mărunte, care să-i ocupe tot timpul.
8. Oferirea de emisiuni și seriale, care nu au ni­mic cu inteligența.
9. Cultivarea neputinței și fatalității.
10. Oamenii nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor de manipulare.
Este o realitate vizibilă, care se bazează pe punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. Lecții de în­vă­țat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.