🕮 Lecții de învățat 🕮 Despre valori morale

0
61

Simțim tot mai mult că lumea în care trăim se înstrăinează de ceea ce ar trebui s-o caracterizeze. Vedem din ce în ce mai rar persoane care ne inspiră, pe noi, ceilalți, să fim mai buni, să fim generoși, să fim toleranți, să fim atenți și iubitori cu cei din jur. Vorbim despre valori. De cele morale.
Cu ani în urmă, cercetători din Statele Unite au intervievat sute de adulți și tineri pe tema valorilor morale. Iar concluzia nu e dătătoare de optimism. Care sunt valorile morale după care ar trebui să te ghidezi și să îi ghidezi pe ceilalți? Cred că mai întâi și mai întâi, ar fi iubirea. „Dacă ai învățat să iubești, cu siguranță fericirea va bate la ușa ta“, scrie în cartea Engineering Happiness – A New Approach for Building a Joyful Life. Este limpede că noi, oamenii, avem nevoie de iubire. Fără ea, nu putem fi cu adevărat fericiți.
Fiecare dintre noi «citește» realitatea, într-un mod cât se poate de personalizat, cu mintea și cu sufletul aflate în dotare. Să știi să iei din viață tot ce e bun, frumos și de folos și să dăruiești și altora e un dar! Să înțelegi lumea care se conturează și spre care ne îndreptăm, să anticipezi noul, să-ți cultivi inteligența, să-ți dezvolți altruismul, empatia și recunoștința e o lecție de învățat.
Dacă extrapolăm, și societatea, în ansamblul ei, se regăsește aici! Valorile sunt oamenii! Iar statul îi reprezintă pe oameni! Exersăm în fiecare zi!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.