În contextul temerii legate de o eventuală creștere a nivelului de radiații din cauza bombardamentelor din Ucraina, numărul de solicitări de preparare cu iod (iodură de potasiu) este foarte mare.
Populația a luat cu asalt farmaciile și a cumpărat baxuri întregi de pastile cu iod. Astfel, Colegiul Farmaciștilor din București avertizează: în eventualitatea producerii unui accident nuclear, administrarea iodului are ca scop saturarea tiroidei, pentru a împiedica ulterior captarea de către aceasta a iodului radioactiv.
Produsele cu iodură de potasiu din Nomenclatorul ANMDMR, toate cu regim de eliberare pe bază de prescripție care se reține în farmacie, sunt: Jodid cpr. 100 micrograme Merck; Iodură de potasiu ATB cpr. 65 mg Antibiotice Iași; Iodură de potasiu G.L. Pharma cpr. 65 mg.
Tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear este indicat și trebuie administrat numai sub controlul autorităților competente, respectiv al medicilor de familie sau medicului specialist endocrinolog.
Acest medicament nu se administrează la liber, efectele adverse putând fi grave: dereglări grave ale funcționării glandei tiroide: hipertiroidism, boli autoimune, gușă nodulară toxică și hipotiroidism indus de iod. De asemenea s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului.
Prin urmare, Colegiul Farmaciștilor București avertizează că este strict contraindicat tratamentul profilactic cu iod în absența unui accident nuclear.