Îndrumarul domnului Varujan Vosganian

0
81

Două state, mai ales vecine, se pot saluta respectuos dacă au temeinice înțelegeri între ele, iar ce scrie în protocoale este și în viață. Ca orice stat și România a traversat o istorie hurducată, cu câștiguri și pierderi, cu victorii și înfrângeri. Dar am rezistat în felul acesta în care ne-a prins mileniul trei. Dar liniștea și demnitatea noastră depind foarte mult de felul în care se poartă vecinii cu noi. Ce mai scormonesc ei în trecut? Ce nu li se pare corect în destinul țării mele? De aici izvorăsc șiruri de reproșuri, acuzații și alte zâzanii. Doamne ferește de mai rău, cum acum Rusia este nervoasă pe istoria vecinilor. Și a purces la invazia Ucrainei. Adică moarte, ruine, refugiați. Toată lumea este în alertă. Și noi ne-am fixat atitudini firești, omenești, creștine, față de cel prigonit. Față de poporul ucrainean.
Ai cărui lideri, prin vremea apropiată, nu prea au ținut seama de drepturile minorității românești din Ucraina. Cu discuții suficient de neplăcute pe această temă. De când cu conflictul ruso-ucrainean, subiectul pare să ia o întorsătură mai promițătoare pentru minoritatea românească. La nivel înalt, între Kiev și București s-au tatonat căi mai ferme și reale pentru a prinde contur drepturile minorității românești din Ucraina. La întoarcerea în țară, de la Kiev, premierul României, Nicolae Ciucă, ne-a spus: „Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea românilor din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană din România.” Ca a doua zi, comisarul Serghei din Cernăuți să dispună înlocuirea hrisovului domnitorului Alexandru cel Bun, care certifica actul de atestare documentară a orașului. Și făcea parte dintr-o înțelegere între cele două state.
Ce să mai crezi? Apoi, formulările oficiale sunt protejate, adică nu știm cum sună ele. Scriitorul, fostul om politic și ministru Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, s-a oferit ca îndrumător spre descifrarea acestor drepturi atât de dorite de românii din Ucraina. Varujan este autorul unei cărți admirabile, „Cartea șoaptelor,” cu rezonanță în multe literaturi ale lumii. Care ilustrează poporul armean într-o tragică și complexă epopee. De pildă, în Columbia, președintele țării, Juan Manuel Santos, a cerut cartea de la editură, a citit-o, apoi a mulțumit pentru ea, socotind că ar putea să-l ajute în dialogul cu gherilele, văzând cum alții au ales între iertare și răzbunare. O discuție întreagă despre rolul culturii în actul politic.
Domnul Varujan, un armean de seamă, ne-a oferit acest îndrumar pentru a corecta aplicarea acestei reciprocități, privirea în oglindă, dar și pentru informarea domnilor Zelenski și Ciucă. Le enumăr, așa cum le-a gândit domnul Vosganian. Și care în România sunt suficient de conturate. Dacă nu sunt, pot fi. 1. Învățământ gratuit – în limba maternă – până la nivelul solicitat de minoritatea românească. 2. Dreptul de reprezentare parlamentară a organizațiilor minorității românești cu un număr de voturi egal cu 5% din norma pentru un deputat din partea partidelor ucrainene. 3. Dreptul organizațiilor minori­tă­ții românești de a participa la alegerile locale. 4. Acordarea unei susțineri bugetare anuale de circa 12 milioane de euro pentru finanțarea organizațiilor minorității românești. 5. Salarizarea preoților. 6. Acordarea unei susțineri bugetare pentru restaurarea bisericilor și a altor monumente. 7. Finanțarea de la buget a cel puțin două reviste românești de cultură și a unei tipografii. 8. Acordarea de spații de emisie la posturile centrale și locale de radio și televiziune. 9. Dreptul organizațiilor românești de a desemna reprezentanți în Consiliile de administrație ale Televiziunii și Radioului național și oportunitatea de a avea un Departament special în cadrul Guvernului, care să soluționeze problemele minorității. 10. Folosirea grafiei latine și a denumirilor românești de localități și străzi în zonele unde populația românească se găsește în procent semnificativ.
Pe scurt, domnule Nicolae Ciucă, prim-ministru al Guvernului României, asta înseamnă drepturile în oglindă de care vorbiți Dumneavoastră. Asta ne-ați spus că v-a promis domnul Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei! Așadar, vă rugăm să vă țineți amândoi de cuvânt. Și-i mulțumesc prietenului Varujan Vosganian pentru ajutor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.