Nicolae Pițiș a primit Crucea Voievodală Maramureșeană

0
344

Desemnat Tezaur Uman Viu, venerabilul rapsod popular din Țara Lăpușului, Nicolae Pițiș, a primit din partea episcopului ortodox al Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, cea mai valoroasă distincție pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană”.
Distincția i-a fost conferită în semn de „cea mai înaltă cinstire și prinos de recunoștință, pentru lucrarea unică de promovare a folclorului autentic din Țara Lăpușului, pentru felul unic al interpretării acestuia, pentru păstrarea cu fidelitate a tradiției, portului, graiului și credinței ortodoxe strămoșești”. De asemenea, PS Iustin i-a mai dăruit un album cu Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, alte câteva cărți și reviste eparhiale precum și o sumă de bani.
Evenimentul s-a desfășurat la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lăpușul Românesc în prezența Cristinei Buda, primarul comunei Lăpuș, a unor părinți slujitori, monahiilor, precum și a altor persoane din sfera folclorului local.
„Badea Nicolae Pițiș este patriarhul cântecului și a doinei străvechi, cântând într-un mod unic, inegalabil și inconfundabil” – a precizat Preasfințitul Iustin.
În vârstă de 83 de ani, din anul 2012, badea Nicolae Pițiș deține titlul de „Tezaur Uman Viu” – proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO, el fiind și cel care i-a împărtășit lui Grigore Leșe tainele horii cu noduri.
Unul dintre cele mai reprezentative momente din cariera artistică a rapsodului lăpușan îl constituie filmul „Pintea”, în care cântecele cu noduri au fost interpretate vocal și instrumental chiar de către acesta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.