Fosele septice trebuie înscrise în evidenţă la primării!

0
373

Toţi românii, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, care au fosă septică, sunt obligaţi ca până la finalul lunii octombrie să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.
Conform H.G. nr. 714/26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligaţia de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate”.
Cei care aveau o fosă septică sau o staţie proprie de epurare la data aprobării hotărârii, au obligaţia de a se înscrie în Registru în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
La nivelul UAT-urilor sau, după caz, al asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, se realizează şi se aprobă o analiză a situaţiei la nivel local, în vederea elaborării planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizaţia de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Primăriile au obligaţia înfiinţării şi întreţinerii unui registru de evidenţă a sistemelor individuale adecvate dintr-o unitate administrativ-teritorială.
Registrul poate fi organizat şi întreţinut şi în format online, iar în vederea înregistrării, autorităţile publice locale pun la dispoziţie formulare de înregistrare. Constituie contravenţie şi se sancţionează:
– cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei nerespectarea de către UAT-uri a dispoziţiilor legale
– de la 5.000 la 10.000 lei pentru nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice
– de la 15.000 la 20.000 lei nerespectarea de către firmele specializate în prestarea serviciului de vidanjare.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit al Gărzii Naţionale de Mediu şi al Inspecţiei Apelor, din cadrul autorităţii de gospodărire a apelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.