14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

0
31

“Eu le spun părinților când se internează cu copilul lor în secția noastră, și diagnosticul este de diabet zaharat, că atunci când vor pleca acasă e ca și cum ar pleca din nou acasă cu copilul bebeluș. Primele zile petrecute în spital după acest diagnostic sunt extrem de importante. Familia trebuie să plece din secție cu toate noțiunile, calculele și formulele bine însuşite astfel încât în momentul în care sunt într-o situație obişnuită sau neprevăzută să ştie ce au de făcut – părinții trebuie să aibă posibilitatea să fie nişte mici eroi cu pelerină albastră!’’-a declarat dr. Gabriela Florian (foto) – medic primar pediatru, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medic şef secția Pediatrie.
SWEET este un proiect început cu sprijinul Programului UE de Sănătate Publică în perioada 2008-2011, care şi-a propus să îmbunătățească prevenirea secundară, diagnosticarea şi controlul diabetului zaharat de tip 1 şi tip 2 la copii şi adolescenți prin sprijinirea dezvoltării centrelor de referință pentru copii şi adolescenți. Motivul principal pentru care acest proiect a continuat și s-a dezvoltat și după 2011 este de a reduce inegalitățile în ceea ce privește accesul şi calitatea îngrijirii pediatrice pentru diabet.
Avantajele pe care le au copiii și adolescenții care sunt internați și monitorizați în secția de Pediatrie a Spitalului județean e că sunt urmăriți și investigați după protocoale ISPAD (Internațional Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) – protocoale folosite pentru diagnostic și dispensarizare internațională, iar urmărirea complicațiilor dislipidemia, hipertensiunea arterială, retinopatia/ nefropatia/neuropatia diabetică este făcută în centru.
„Spitalul județean se aliniază eforturilor naționale de prevenire şi tratare a diabetului, beneficiind de programe naţionale curative. Aceste programe sunt perfecţionate şi dezvoltate permanent. În fiecare an, campania se concentrează pe o temă dedicată care se desfășoară timp de unu sau mai mulți ani. Tema pentru perioada 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”, a declarat managerul spitalului, Oros George Alexandru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.