Concursul Naţional Next Generation 2015. Constructiv, educativ, distractiv!

0
1685

Proiectul Next Generation a prins rădăcini la Baia Mare încă de la prima ediţie. Altfel n-am vorbi despre faptul că este al XIII-lea an de când vin spre noi, la mijloc de iulie, copii şi adolescenţi din toată ţara, pentru a participa la Concursul Naţional de Eseuri pe teme de Consiliere şi Orientare în carieră şi în viaţă, înscris în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative al Ministerului Educaţiei. Încurajaţi şi îndrumaţi de echipa condusă de inspectorul şcolar Amelia Baciu, care coordonează activităţile extraşcolare la ISJ Maramureş. Şi o face cu multă implicare şi vocaţie.

De 13 ani, Amelia Baciu a deprins secretul reuşitei depline, fiecare dintre momentele acestui concurs naţional însemnând participare şi determinare, dar şi relaxare. Fie că vorbim despre concursul de eseuri, de atelierele de lucru, de sesiunile de consiliere şi orientare vocaţională, de autocunoaştere şi comunicare, de întâlnirile cu oameni cu o carieră de succes, de concursurile pe diferite teme, care au scos la iveală inventivitate, inspiraţie, imaginaţie creativă. Parteneriatul cu Primăria Baia Mare şi sprijinul altor instituţii, precum ANOFM, AJOFM Maramureş, DJST, Maramureş,  au fost şi ele benefice.

Dialog despre cariera de succes
Dialog despre cariera de succes

La ediţia 2015, peste 60 de elevi şi 20 de profesori îndrumători, cărora li s-a adăugat şi un grup de copii din Ucraina, au trăit emoţii şi bucurii dintre cele mai diverse. A venit la Baia Mare să se întâlnească cu ei şi Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. Un tânăr cu viziune, smart, cum ar zice americanii, cu idei de perspectivă şi cu multe critici la adresa sistemului de învăţământ românesc, a curriculei, a finanţării. Cu Horia Oniţa şi cu unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Naţional al Elevilor, băimăreanul Ovidiu Felecan, am stat mai mult de vorbă. Amândoi sunt de părere că orientarea în carieră şi în viaţă are lacune serioase în şcoala românească, iar efectul se vede în numărul mare de tineri neîncadraţi pe piaţa muncii. În opinia lor, cei care fac politica educaţională ar trebui să înţeleagă că subfinanţarea învăţământului se va vedea în calitatea adulţilor de mîine. Cu atât mai important este proiectul Next Generation.

Ovidiu Felecan, Amelia Baciu şi Horia Oniţa
Ovidiu Felecan, Amelia Baciu şi Horia Oniţa

O activitate remarcabilă a concursului a constituit-o dezbaterea despre orientarea în carieră. Au fost puşi, faţă în faţă, liceenii, care trebuie să opteze nu peste multă vreme pentru o profesie şi adulţi care să vorbească despre carieră. Care, dacă e făcută din vocaţie şi cu responsabilitate, poate fi considerată de succes. Chiar dacă mediatorul Cătălin Negrean, cotat a avea o carieră de succes, spunea că, în opinia sa, nu există carieră de succes. A fost prezent şi preotul Chesarie Bertea, din New York, care le-a vorbit tinerilor despre iubire şi credinţă, despre libertate şi responsabilitate.

Dialogul a scos în evidenţă faptul că alegerea unei cariere reprezintă un moment deosebit de important al vieţii noastre şi trebuie privit din perspectiva implicaţiilor pe termen lung.
Next Generation asta şi-a propus: tinerii să fie informaţi atât cu privire la perspectivele dezvoltării economice, cât şi al implicaţiilor profesionale, materiale, emoţionale, sociale şi financiare ale acelei opţiuni. În tot demersul lor, tinerii trebuie susţinuţi şi informaţi, oferindu-le perspectivele unei alegeri obiective. Este important ca alegerea să le aparţină, să şi-o asume şi să-şi activeze resursele necesare.

Cu rucsacul prin Maramureş
Cu rucsacul prin Maramureş

Împărţiţi în două grupe, liceenii înscrişi la concursul de eseuri privind alegerea unei profesii au arătat, prin cuvinte inspirate, cine sunt şi ce pot. Aşa cum spunea şi psihologul Cristina Ambruş, concursul îi ajută să-şi cunoască potenţialul şi aptitudinile pentru o carieră d viitor.
Au fost multe lucrări bine structurate, care au şi primit premii: două locuri I – Andreea Răduţiu, Rm. Vâlcea, şi Alexandra Stan, Liceul “Regele Ferdinand”, Sighetu Marmaţiei; două locuri II – Andreea Rotaru, Botoşani şi Antonia Tiu, Turnu Măgurele; două locuri III – Iulian Reszler, Liceul de arte Baia Mare, şi Emanuela Călinescu, Bucureşti; şi cinci Menţiuni.
Prezentă la câteva dintre activităţile incluse în program, dar şi la festivitatea de premiere a tuturor concursurilor organizate, mă bucur să spun că atitudinea, seriozitatea şi dezinvoltura tinerilor îi definesc ca NEXT GENERATION. Alături de ei, profesori coordonatori, echipe de voluntari, echipa organizatoare, de la Inspectoratul Şcolar Maramureş.  Toţi, de la mic la mare, punând suflet şi pricepere în tot ceea ce s-a întâmplat timp de câteva zile la Baia Mare. Şi nu numai, pentru că una dintre zile a fost dedicată cunoaşterii frumuseţii locurilor şi oamenilor din Maramureş.

Profesorii coordonatori
Profesorii coordonatori

Gândurile scrise în jurnalul de impresii, din care spicuim şi noi câteva,  sunt edificatoare pentru toate momentele evenimentului: „Am fost impresionată de atitudinea pozitivă a participanţilor, de amabilitatea maramureşenilor. Mulţumesc pentru tot!”; „Mă bucur că am avut ocazia să cunosc Maramureşul, să cunosc Next Generation în acţiune, să cunosc un maestru în ale organizării concursurilor naţionale – Amelia Baciu. Responsabilitate, rigoare, dăruire, grijă sunt doar câteva dintre cuvintele care se pot spune despre concurs. Din prima zi, am devenit fan al Maramureşului şi maramureşenilor.  Şi cu siguranţă voi reveni la Next Generation, în capitala sufletului românesc…”; „Dacă am revenit pentru a şaptea oară în Maramureş este pentru că acest ţinut transmite energie pozitivă prin oamenii locului…”; „N-am mai fost până acum în Maramureş şi plec cu trăiri emoţionale deosebite, mai bogată şi îmi place să cred că am lăsat şi eu ceva aici”… „Îmi e greu să mă despart de familia NG. Anul viitor sunt sigură că voi fi aici…”; „Dacă ar fi să caracterizez în trei cuvinte ediţia 2015 a Next Generation acestea sunt: constructiv, educativ, distractiv… Felicit echipa de organizare… 13 ediţii, profesionalism, dedicare, iubire şi respect pentru ceilalţi!” „NG rămâne o competiţie importantă la nivel naţional, care se remarcă prin densitatea şi diversitatea activităţilor…”; „Trebuie să remarc că această tabără are un defect: durează prea puţin…” „Cum Maramureşul este unic şi Next Generation are unicitatea lui: prin gândire, structură, organizare, evaluare, durată. Unic este şi motorul acestui proiect, prof. Amelia Baciu. Generator de energie pozitivă, de forţă de creaţie, de organizare, de tot ceea ce reprezintă un concurs naţional cu un grup ţintă numeros. Felicitări Amelia!  Mulţumiri  în­tregii echipe!”
A fost o ediţie reuşită. Care argumentează rolul educaţiei informale. Un rol educativ, dar şi de interrelaţionare, de depistare a aptitudinilor şi autocunoaştere, pentru alegerea unui drum în viaţă care să ne asigure confort interior şi satisfacţii profesionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.