Infracţiunile economice, în atenţia poliţiştilor maramureşeni

0
522

Poliţiştii maramureşeni specializaţi în investigarea criminalităţii economice desfăşoară constant acţiuni pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor din acest domeniu.
În perioada 5-6 august, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor agroalimentare, de panificaţie şi cerealiere, precum şi pentru combaterea contrabandei cu tutun. Poliţiştii au verificat zece societăţi comerciale, 18 persoane fizice şi două mijloace de transport. Astfel, au constatat 15 contravenţii, prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, şi două infracţiuni, evaziune fiscală şi contrabandă. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 11.500 de lei. Totodată, poliţiştii au confiscat ţigări şi produse agroalimentare în valoare de aproape 2.000 de lei şi 454 lei în numerar.

Pentru protejarea ,,aurului verde”

În ansamblul infracţiunilor contra patrimoniului, un loc aparte îl ocupă infracţiunile la regimul silvic, care, datorită specificului lor, sînt prevăzute în legi speciale şi în Codul Silvic. Efectele infracţiunilor silvice se pot resimţi şi peste 100 de ani. Aceste infracţiuni pot fi considerate atentate la viaţa unor colectivităţi, avînd în vedere faptul că tăierile ilegale de arbori, defrişările pot provoca schimbări climatice sau catastrofe naturale. Avînd în vedere aceste considerente, prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii maramureşeni care desfăşoară constant acţiuni de control, atît în fondul forestier, cît şi la societăţile de prelucrare a lemnului şi pe drumurile publice, pe rutele de transport al lemnului.
Astfel, la data de 7 august, echipe mixte, formate din poliţişti şi reprezentanţi ai instituţiilor silvice, au desfăşurat o acţiune pe raza localităţii Borşa. Au fost verificate 24 de mijloace de transport şi o instalaţie de debitat material lemnos. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.400 de lei. De asemenea, s-a dispus măsura complementară de confiscare a materialului lemnos ce era transportat fără respectarea prevederilor legale.

Cercetaţi pentru braconaj cinegetic şi infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor

Poliţiştii maramureşeni au depistat, în cursul nopţii de 8/9 august, trei bărbaţi în timp ce se deplasau pe un fond de vînătoare într-un autoturism de teren. Din primele verificări efectuate a reieşit că cei trei sînt bănuiţi de comiterea de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic.
La ora 5.30, în cadrul unei acţiuni comune desfăşurate de poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, Serviciul de Investigaţii Criminale şi din cadrul Poliţiei Oraşului Borşa, a fost depistat un autoturism de teren ce se deplasa pe raza fondului de vînătoare nr. 11 ,,Bistriţa – Ţibou”.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 43 de ani, iar în calitate de pasageri alţi doi bărbaţi, în vîrstă de 40 şi 44 de ani, toţi din Borşa. În urma controlului efectuat, în vehicul au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, o armă de vînătoare cu glonţ, ce avea seria ştearsă, 20 de cartuşe aferente acesteia, precum şi alte bunuri ce erau destinate a fi folosite la vînătoare. În urma verificărilor efectuate în evidenţele deţinătorilor de arme şi muniţii, s-a constatat că niciunul dintre cei trei bărbaţi nu este autorizat pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii de nicio categorie. Autoturismul şi bunurile găsite în interiorul acestuia au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.
Cei patru bărbaţi sînt cercetaţi acum pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, falsificarea, modificarea sau ştergerea marcajelor de pe armele letale şi braconaj cinegetic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.