Cu binecuvîntarea Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, între 20 şi 25 iulie, la mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” din Moisei a avut loc cea de a şasea ediţie a taberei de vară „Sfîntul Sava Brîncovici”.
Tehnica pictării icoanelor pe sticlă, activitatea principală
Tabăra – îngrijită de părintele arhimandrit Teofil Pop, stareţul mănăstirii, şi de obşte – a atras tineri şi copii din zona Vişeu-Borşa. Pe parcursul ei, participanţii au beneficiat de cele mai bune condiţii de cazare şi masă, dar şi de o gamă variată de activităţi educative şi, mai ales, recreative, astfel încît să se simtă cît mai bine şi să rămînă în suflet cu ceva folositor în urma acestei experienţe. „Pentru aceşti minunaţi elevi, această străveche mănăstire din Ţara Maramureşului, care a fost şi este, în continuare, un far călăuzitor spre mîntuire pentru cei care locuiesc în această parte de ţară şi nu numai pentru aceştia, deşi se află într-un amplu proces de înnoire şi sistematizare, s-a îngrijit ca, şi în acest an, să organizeze această tabără de vară, dovedind încă o dată grija pe care aceasta o are pentru generaţia tînără de creştini, acest gest constituindu-se şi într-un îndemn pentru toţi cei responsabili de aceasta de a se îngriji mai mult de sufletele inocente ale tinerilor, mai ales în aceste vremuri care, prin diferite mijloace, încearcă să le tulbure curăţia sufletească”, a mărturisit diacon prof. Emilian Moldovan, de la Şcoala gimnazială nr.1 Moisei. Activitatea principală a taberei a fost învăţarea tehnicii pictării unei icoane pe sticlă, aceasta dorindu-se a fi şi un liant peste timp între micii pictori de astăzi şi cei care, cu peste 400 de ani în urmă, deprindeau tainele zugrăvirii icoanelor în şcoala de zugravi care a funcţionat o perioadă în cadrul acestei mănăstiri.
Discuţii pe teme spirituale
„Alte activităţi dedicate vieţii lor spirituale, la care elevii au participat cu drag, chiar dacă acestea au fost opţionale, au fost: participarea la programul liturgic al mănăstirii (liturghie, vecernie, miezonoptica), primirea Sfintelor Taine ale Maslului, Spovedaniei şi Împărtăşaniei. Acestea au avut rolul de a-i pregăti pe copii pentru perioada deosebită a Postului Adormirii Maicii Domnului”, a adăugat prof. Raluca Moldovan, de la Clubul Copiilor Vişeu de Sus. De asemenea, pe parcursul taberei, tinerii au avut ocazia de a purta discuţii în care au fost abordate teme actuale care vizează viaţa lor sufletească, precum şi alte subiecte din sfera spirituală. Astfel, s-a remarcat dezbaterea iniţiată de părintele Vasile Tomoiagă, din parohia nr. 1 „Sfînta Cuvioasă Parascheva” din Moisei, care a lansat tinerilor provocarea de a descoperi efectele benefice, dar şi cele negative ale tehnologiei moderne. Activităţile recreative au fost dintre cele mai diverse, de la jocuri de interior şi în aer liber, drumeţii, filme, foc de tabără, plimbări cu hidrobicicleta pînă la participarea la ateliere de împletituri, de pictură pe piatră şi de gastronomie, cu toţii învăţînd cum să-şi folosească timpul într-un mod util şi plăcut. Coordonatorii acestor activităţi au fost: diacon Emilian Moldovan, profesor la Şcoala gimnazială nr. 1 Moisei, prof. Raluca Moldovan, de la Clubul Copiilor Vişeu de Sus, şi educ. Claudia Grec, de la Grădiniţa nr. 2 Borşa. Un aport deosebit a avut şi bibl. Ioana Tomoiagă, de la Biblioteca comunală Moisei.
Impresii ale participanţilor
Redăm, la final, cîteva dintre impresiile participanţilor: „Această tabără este o binecuvîntare pentru noi, toţi elevii care participăm, deoarece ne oferă linişte şi pace sufletească, dar, în acelaşi timp, legăm şi noi prietenii care vor dura peste ani. Totul a fost minunat, atît tabăra, cât şi această frumoasă mănăstire care ne-a găzduit cu atîta bucurie şi dragoste” (Maria-Iulia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Vişeu de Sus), „A fost o tabără frumoasă. Am avut foarte multe experienţe plăcute. Sper să se organizeze şi anul viitor (Claudiu, clasa a VII-a, Şcoala gimnazială nr. 1 Moisei), „A fost una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le-am trăit în această vară. Am avut parte de multe activităţi, din care am învăţat multe lucruri noi şi folositoare pentru viitor, iar prin această tabără am avut ocazia să ne facem şi mulţi prieteni noi” (Simina, clasa a VII-a, Şcoala gimnazială nr. 1 Moisei), „În această tabără, am învăţat multe lucruri interesante. Mi-am făcut mulţi prieteni noi cu care m-am înţeles foarte bine şi m-am distrat. Sper să revin şi în ediţiile următoare. Vă mulţumesc pentru tot” (Mădălina, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Vişeu de Sus), „Aici am trăit o experienţă deosebită deoarece am învăţat lucruri educative care au contribuit la formarea modului meu de a gîndi. Activităţile desfăşurate au depăşit aşteptările mele de aceea sper să repet această experienţă în tabăra din vara viitoare” (Codruţa, clasa a VII-a, Şcoala gimnazială nr. 1 Moisei).