Raportare urgentă spre Prefectură: Inventarul caselor tradiţionale

0
559

Prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian face apel către toţi primarii din judeţ să comunice Instituţiei Prefectului, în cel mai scurt timp posibil, o listă a unor potenţiali beneficiari ai sub-măsurii 6.2- „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zona rurală” din cadrul PNDR 2014-2010 şi al necesităţii păstrării şi dezvoltării arhitecturii tradiţionale maramureşene:
“Este imperios necesar să începem o diversificare a economiei rurale în Maramureş. Prin această sub-masură din PNDR putem stimula creşterea numărului de micro-întreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural dar şi încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale. Pentru a beneficia de finanţare, maramureşenii trebuie să îndeplinească simultan câteva condiţii: să fie micro ori mic întreprinzători (cel puţin PFA) sau fermieri înscrişi la APIA si concomitent să fie proprietari tabulari ai unei case de locuit tradiţionale maramureşene sau meşteri tradiţionali recunoscuţi specializaţi în construcţia caselor tradiţionale, a porţilor maramureşene, gardurilor specifice sau a acoperişurilor din şindrilă. Este foarte important ca primarii din Maramureş să ştie faptul că finanţarea este acoperită în procent de 100% de către comunitatea europeană! De aceea fac şi prin intermendiul mass-media un apel la mobilizare şi la implicare!”  a declarat ing. Anton Rohian, prefectul judeţului Maramures.
Importanţa acestei inventarieri este dată de termenul scurt de depunere a proiectelor, până la data de 30 octombrie 2015. De asemenea, prin intervenţia prefectului judetului Maramureş, ing. Anton Rohian, există sprijinul unor consultanţi din partea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi a unor firme de specialitate. Totodată, prof. univ. dr. Avram Fitiu a dat asigurări că va sprijini şi elabora aceste proiecte, împreună cu un grup de studenţi de la Cluj, odată ce acest inventar va fi finalizat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.