Tratamentul cu acupunctură e tot mai solicitat de către maramureşenii pentru care medicamentele s-au dovedit a fi lipsite de eficacitate, dovadă fiind numeroasele solicitări pe care doctorul Marius Dan Pop din Baia Mare le are zilnic. Cunoştinţele acestuia despre metoda terapeutică renumită în întreaga lume au fost deprinse chiar de la specialişti asiatici, iar de ceva vreme o are alături pe fiica sa, Andrada, absolventă a Institutului de Medicină Tradiţională Chineză.
Acupunctura, o metodă terapeutică originară din China, e bazată pe acţiunea reflexă care constă în înţeparea pielii, în anumite puncte ale corpului, cu ace metalice fine. Aceste ace au rolul de a debloca şi regulariza circulaţia energiei în organism, restabilind echilibrul energetic. În dorinţa de vindecare, zeci de maramureşeni apelează zilnic la acest tip de tratament, mergînd cu încredere pe mîna doctorului Marius Dan Pop. „Cele mai frecvente afecţiuni cu care pacienţii se prezintă la cabinetul meu sînt cele care emană durere în diferite zone ale corpului, de la boli reumatologice, neurologie, ginecologice la cele oftalmologice, ORL”, explică dr. Marius Dan Pop, specialist în acupunctură. Şedinţele de tratament durează în funcţie de severitatea afecţiunii. „În funcţie de boală, o şedinţă poate dura de la 20 la 40 de minute. Cît despre durata de însănătoşire, afecţiunile cronice necesită cam 10-15 şedinţe. Altele, mai uşoare, precum frozen shoulder, umăr blocat, se pot trata într-o singură şedinţă”, adaugă dr. Marius Dan Pop. Vizavi de durere, tratamentul e resimţit diferit. „E ceva subiectiv. Acele sînt extrem de subţiri, de păpuşi, dar totul depinde de conformaţia anatomică. Copiii, spre exemplu, se distrează”, punctează dr. Marius Dan Pop. Tratamentul presupune mult profesionalism şi gingăşie, mai subliniază dr. Marius Dan Pop, amintind faptul că, în cabinetul său, pacienţii beneficiază, pentru un plus de confort şi randament, de meloterapie, aromoterapie şi cromoterapie. Costul unei şedinţe e de 50 de lei, pensionarii beneficiind de o reducere de 50%. „Împreună cu as. Daniela Florentina Pop, care a absolvit recent cu brio şcoala de asistente, şi cu secretara Camelia Dragomir, dar şi cu alţi colaboratori încercăm să facem acupunctura cît mai înţeleasă. În general, oamenii nu înţeleg despre ce e vorba, dar au înţelepciunea de a se lăsa trataţi şi, ulterior, sînt uimiţi de faptul că se simt mai bine. De cealaltă parte, sînt românii care lucrează în străinătate şi care, reîntorşi vara acasă, vin la acupunctură pentru a se trata”, arată dr. Marius Dan Pop, anunţînd faptul că, datorită popularităţii acestei metode terapeutice, în curînd se vor pune bazele unui spital româno-chinez în Baia Mare.
Dr. Marius Dan Pop practică acupunctura de aproape 30 de ani, fiind absolvent al Facultăţii de Medicină din Timişoara, specializarea pediatrie generală. După finalizarea stagiaturii la Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, acesta a urmat, în China, un curs de specializare în medicina tradiţională. Lucrările sale despre acupunctură au fost prezentate la reuniuni internaţionale ale medicilor. De doi ani, lucrează alături de fiica sa, Andrada Pop, licenţiată la Facultatea de Medicină „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. În 2013, aceasta a absolvit cursurile Institutului de Medicină Tradiţională Chineză din Nanjing, China.