Festivalul Castanelor 2015 a readus în actualitate hotărîrea primarului Cătălin Cherecheş şi a consilierilor locali ca municipiul Baia Mare să se „bată” în competiţia pentru a obţine titlul de Capitală Culturală a Europei în anul 2021. Şansele nu sînt mari în duelul cu Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, dar oraşul nostru, capitala Maramureşului, are o ofertă culturală specială, comparabilă cu a centrelor urbane regionale.
Capitala Culturală a Europei este un fel de concurs între oraşe, iniţiat de Parlamentul European, pentru a stimula solidaritatea comunităţilor din Vest cu cele din Estul continentului. Miza este mare, deoarece premiul oferit de Uniunea Europeană este de 1,5 milioane de euro. Dacă Baia Mare ar fi aleasă, cel puţin centrul vechi al oraşului şi-ar schimba faţa. Aşa s-a întîmplat în 2007, cînd Sibiul a fost ales şi a primit sume mari de bani de la bugetul de stat, cifra vehiculată fiind de 50 de milioane de euro, fonduri dirijate de la Ministerul Culturii, pentru organizarea de evenimente culturale, dar şi pentru reabilitarea oraşului. De cîştigat ar avea nu doar oraşul, ci şi artiştii din oraş şi cei invitaţi din alte ţări.
Şansele de selecţie nu pot fi apreciate în nici un fel, deoarece nu există criterii foarte clare de departajare a dosarelor de candidatură depuse de cele unsprezece municipii reşedinţă de judeţ. Programul cultural al capitalei culturale a Europei trebuie să promoveze o imagine despre identitatea multiculturală a Europei, în care se încadrează şi oraşul respectiv. Evenimentele organizate de gazde să fie prilej de colaborare între culturi, naţionalităţi, etnii, grupuri culturale, de punere faţă în faţă a faţetelor identitare ale complexei fizionomii europene. Evenimentele vor atrage nu doar artişti din toată Europa, ci şi o mulţime de turişti vor veni să asiste la spectacolul european, ceea ce va aduce alte beneficii mediului local.
Competiţia se desfăşoară pe planul ideilor şi aici Baia Mare nu are nici un fel de complex de inferioritate. Şcoala băimăreană de pictură este cu renume european, de o sută de ani. Cultura populară a zonei are note de originalitate similare cu ale grupurilor folclorice din Ucraina, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Aici nu putem vorbi decît de un mediu multietnic şi multicultural, care trebuie redescoperit. Maramureşul este un spaţiu la intersecţia culturilor, care îşi redescoperă trecutul european în permanenţa obiceiurilor şi tradiţiilor păstrate de poporul român de mii de ani.
Titlul de Capitală Culturală a Europei ar acţiona ca un catalizator pentru o schimbare majoră a oraşului, ar duce la creşterea semnificativă a respectului de sine şi a mîndriei faţă de oraş în rîndul cetăţenilor, la o implicare mai intensă în raport cu oferta culturală a unor categorii de public a căror participare este mai puţin probabilă. Viziunea despre oraşul minier şi muncitoresc Baia Mare s-ar schimba. Ar apărea noi oferte culturale, pieţe şi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale. Baia Mare ar deveni mai atractivă atît pentru turişti, cît şi pentru cei care vor să locuiască aici şi pentru cei ce locuim aici. Un oraş cu mulţi artişti şi intelectuali, un oraş european, încărcat de istorie. (Pînă în 10 octombrie, se depun candidaturile. În decembrie, vom fi pe lista scurtă. Finala, în august 2016. Baftă ne trebuie!)