Băimăreni la Bienala de la Veneţia

0
1166

În perioada 21-25 septembrie, un grup de 25 de băimăreni a participat la Bienala de Artă de la Veneţia, bucurându-se de lucrările expuse, de performance-uri şi happening-uri, dar şi de oraşul în sine. Grupul a fost format din studenţi din anii I-III la secţia Arte Plastice – Pictură a Centrului Universitar Nord Baia Mare, precum şi din cadre didactice de la aceeaşi secţie: asist. dr. Grety Papiu, lect. dr. Adrian Chira, conf. dr. Kovacs Bertalan şi asist. Valer Sasu.
Excursia a fost organizată de dr. Grety Papiu, după ce, în urmă cu şase ani, a organizat o astfel de ieşire dr. Laura Ghinea. „Eu îmi doream foarte mult să văd Bienala şi am zis de ce să nu facem o excursie de documentare pentru studenţi, pentru că e foarte important să vadă aşa ceva”, a arătat dr. Papiu. „Am dorit să facem excursia pentru ca studenţii să se deschidă puţin, să vadă ce se întâmplă pe plan mondial în artă, pentru că Bienala de la Veneţia cuprinde ţări de pe tot Mapamondul, nu doar din Europa. Dar pentru cei care nu au mai fost acolo, Veneţia e o operă de artă în sine, şi au fost foarte impresionaţi. Bineînţeles că nu am ignorat nici muzeele din Veneţia, unde au avut ocazia să îi vadă pe marii maeştri: Tintoretto, Veronese… Am vizitat Galeriile Academiei, Palatul Dogilor şi Muzeul Peggy Guggenheim. Bienala ne-a ocupat aproape o zi întreagă, pentru că e un spaţiu de expunere enorm. Sunt două spaţii de expunere. Primul este Giardini, care este o grădină unde sunt majoritatea pavilioanelor naţionale, fiecare ţară are un pavilion. Şi al doilea spaţiu se numeşte Arsenale, unde sunt din nou reprezentate câteva ţări. România a fost la Giardini, reprezentată de Adrian Ghenie. Studenţii au fost foarte încântaţi, tot au aşteptat, mulţi dintre ei au insistat să mergem mai întâi la pavilionul României. Era lume foarte multă, chiar şi în septembrie, erau cozi interminabile. Noi am avut un avantaj că am luat biletele online”, a povestit Grety Papiu.
Băimărenii au ajuns în Italia cu avionul, dar şi-au cumpărat biletele foarte devreme, astfel încât costurile au fost mici. „Am încercat să ţinem preţurile cât mai jos, şi cazarea a fost foarte ieftină, pentru că am mers într-un camping cu căsuţe”, a spus organizatoarea. „Important pentru ei a fost faptul că au văzut o atât de mare varietate de lucrări şi de tehnici, în primul rând ca să împingă cât mai departe limitele a ceea ce se poate face în artă. Asta e foarte important pentru orice student: să vadă şi să se deschidă. Lucrările de acolo erau dintre cele mai diverse, de la pictura clasică pe pânză şi şasiu, la instalaţii, performance, happening, artă conceptuală, şi e foarte important pentru studenţi să vadă tot parcursul acesta şi conceptul de la care porneşte o lucrare”, a mai punctat dr. Grety Papiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.