Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare are sigla SMURD şi acţionează la chemarea celor aflaţi în dificultate, prin telefonul 112, în caz de accidente cu victime umane sau în situaţii medicale extreme. Dar din păcate echipajele mobile nu pot ajunge in 7-8 minute la pacientul aflat în stop cardio-respirator, chiar dacă persoana se află la 1-2 km distanţă, şi lupta este aproape pierdută. În aceste cazuri, ar fi nevoie ca noi să devenim propriii noştri salvatori şi să acordăm primul ajutor celui căzut.
Aceste situaţii apar brusc, omul pică secerat, devine cianotic, nu respiră, inima nu-i mai bate, ochii îi sînt imobili, nu răspunde la nici un stimul. Cei din jur îl privesc speriaţi şi nu ştiu ce să facă. Se află în situaţie similară cu aceea în care un om se îneacă în lac, iar noi de pe mal îi strigăm că nu ştim să înotăm. Rezistă, omule, pînă cînd vor veni salvatorii care ştiu să înoate, au colaci de salvare, au barcă pneumatică şi te vor scoate la mal! Ce ridicol!!
În fiecare judeţ, există cîteva servicii mobile pentru situaţii de urgenţă, aparţin de inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă ISU, au echipe specializate. Dar salvatorii de meserie nu pot să intervină în timp util (7-8 minute), distanţa între sediu şi locul urgenţei este prea mare. În aceste cazuri, singura soluţie este să intervină imediat voluntarii salvatori, instruiţi prin cursuri de prim-ajutor şi resuscitare.
Există un manual european de prim-ajutor, editat de Crucea Roşie din România, probabil mai sînt şi altele de folos în instruirea salvatorilor voluntari. Aşa cum avem pompieri voluntari cîte opt-zece în fiecare comună, aşa ar trebui să existe 50-60 de salvatori voluntari. La această oră, în multe sate nu găseşti nici măcar un salvator!
În şcoli, întreprinderi, instituţii, în cadrul asociaţiilor de pensionari, în sate, în fiecare bloc sau grup de blocuri, să găsim salvatori voluntari, cunoscuţi şi apreciaţi de comunitate. Ziua porţilor deschise la SMURD, ISU sau serviciul de ambulanţă trebuie direcţionată spre convingerea oamenilor că dacă au un bolnav cronic în casă, au şi datoria să urmeze cursul de salvator voluntar. Sîntem deştepţi, vorbim limbi străine, manevrăm computere şi roboţi, dar nu ştim salva viaţa semenului. Nu ştim înota. Nu ştim folosi trusa de prim-ajutor, dacă există. Intrăm în panică. Fugim de la locul accidentului. Ne încărcăm conştiinţa cu o moarte ce putea fi evitată, dacă…
Medicii de la UPU-SMURD Maramureş au programe prin care îi învaţă pe cursanţi cum să îşi ajute semenii aflaţi în dificultate. Este important ca populaţia să ştie ce trebuie şi ce nu trebuie să facă la stop cardio-respirator, la traumatism, la… Cu cît sînt mai mulţi cei care au diplomă de paramedic, cu atît cresc şansele de supravieţuire a persoanelor aflate în situaţii medicale de urgenţă.
Accidentele de circulaţie se produc din ce în ce mai des. Fiecare om ajunge într-un moment de criză. Nu este uman să nu ajutăm victimele care au nevoie. Însă trebuie să ai cunoştinţe de bază pentru a şti să acorzi primul ajutor în cel mai scurt timp. Ajutîndu-i pe cei din jur, speri că te vor ajuta şi ei pe tine, cîndva. Lumea este tot mai complicată şi avem nevoie din ce în ce mai mult unii de alţii. Omul salvat îţi devine martor că nu ai trăit degeaba pe pămînt şi ce altă bucurie mai mare şi recunoaştere a omeniei tale poţi primi în viaţă!?