Medicii salvatori din Baia Mare – în luptă continuă cu moartea

0
2535

• Un ziarist băimărean, colegul nostru Mihai, a fost salvat!

Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Maramureş,  a devenit etalon pentru România, ocupând locul I la nivel naţional, obţinând de curând „nivelul acreditat”, având cel mai bun rezultat înregistrat la nivelul spitalelor judeţene publice din ţară, cu un procent de îndeplinire a indicatorilor de peste 99%. În cadrul acestuia, secţia de Terapie Intensivă ocupă un loc aparte. Aici, medici de un înalt profesionalism şi de o mare modestie duc o luptă continuă cu moartea, salvând sute de vieţi aflate în stare critică.

În urmă cu două săptămâni, unul dintre colegii noştri a căzut ca secerat de pe scaunul său din redacţie, în timp ce finaliza un material care urma să apară a doua zi în cotidianul nostru. O tulburare de ritm cardiac pe un fond de boală de inimă (stresul şi-a pus amprenta asupra sănătăţii lui), ce a condus la stop cardio-respirator. Cele 10 minute, timp în care s-a sunat la 112 şi până la sosirea echipajului cu medic de la SMURD, au fost extrem de preţioase. Medicul şi echipa sa a reuşit să-l readucă la viaţă, după 35 de minute de resuscitare continuă. Motiv pentru care redacţia „Graiul Maramureşului” mulţumeşte excepţionalului dr. Remus Mitre şi echipei sale de salvatori.

Secţia A.T.I. a Spitalului Judeţean, una dintre cele mai performante din ţară

Dr. Andrei Mureşan este şeful secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Datorită acestuia şi echipei cu care lucrează, tratamentele aplicate bolnavilor se ridică la nivel de clinică universitară.

Ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă
Ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă

Ec. Sorina Pintea, managerul unităţii spitaliceşti, a declarat că prin Programul Naţional de Terapie Intensivă, anul acesta s-a primit suma de 1.700.000 lei, solicitându-se încă 300.000 lei, sumă care urmează să fie primită: „Am participat la ultima Conferinţă  Naţională de Terapie Intensivă de la Timişoara. S-a constatat că sunt probleme în alte judeţe. Se pare că în ţară nu se prea consumă banii oferiţi pe programele naţionale. O parte dintre aceştia sunt direcţionaţi spre noi. De aceea Secţia noastră de Terapie Intensivă beneficiază de ultimele tehnici moderne. În afară de centrele mari universitare, Baia Mare este singurul centru mic din ţară care beneficiază de aparatură performantă pentru dializă hepatică, dializă de sepsis, plasmafereză, plămân artificial, la care se adaugă  medicaţia ce se administrează pacientului critic, foarte scumpă de altfel. Avem tot ce a apărut pe piaţa europeană în materie de antibiotice”.

Dr. Ştefan Pop, medic specialist A.T.I.
Dr. Ştefan Pop, medic specialist A.T.I.

Dr. Ştefan Pop, medic specialist în A.T.I., lucrează în această secţie de 15 ani.  Este şi medicul curant al colegului nostru greu încercat. Medicul care i-a administrat un tratament adecvat, smulgându-l din ghearele morţii.
L-am întrebat câţi oameni aflaţi la cumpăna dintre viaţă şi moarte crede că a salvat. În marea lui modes­tie, n-a prea dorit să răspundă. „Nu ştiu. Nu am contabilizat. Nu m-am gândit niciodată la asta. Mulţi. Am 15 ani de activitate în cadrul secţiei. Intru în gărzi cam de opt ori pe lună. În ultima mea gardă, am salvat 5 oameni.  Au fost trimişi pe secţiile spitalului pentru continuarea tratamentului. Nu-i pot ţine prea mult aici. Îi stabilizez şi, când se simt mai bine, îi trimit sus pe secţii. Nu le face bine din punct de vedere psihic să-i ţin aici prea mult timp, după ce-şi revin. Deja îi simt şi ştiu exact când este momentul să-i transfer”.
Dr. Ştefan Pop recunoaşte că a învăţat meserie de la şeful de secţie, dr. Andrei Mureşan: „Este un om excepţional. Mereu spune: «Ne-am făcut doar datoria»”.
Aceşti OAMENI deosebiţi, împreună cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, ec. Sorina Pintea, merită tot respectul pentru grija deosebită faţă de bolnav, atenţia pentru confortul bolnavului şi profesionalismul de care dau dovadă, zi de zi, în ridicarea calităţii actului medical.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.