Colocviu cu participare românească la Kiev

0
541

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române a co-organizat la Kiev, în 22 şi 23 septembrie 2015, Colocviul internaţional „Sous l’oeil de l’Orient: l’Europe au prisme des sources arabes“, împreună cu Institutul de Studii Orientale al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei (organizator principal) şi cu Centre d’histoire et de civilization de Byzance – UMR 8167 Orient et Méditerranée din Paris. Lucrările s-au desfăşurat în sălile Facultăţii de Istorie a Universităţii Naţionale „Taras Şevcenko“, gazda întâlnirii, şi au fost sprijinite de Institutul Francez din Kiev.
Colocviul reprezintă a treia reuniune a grupului de lucru din programul internaţional de cercetare coordonat de dr. Ioana Feodorov la Institutul de Studii Sud-Est Europene, în baza unor acorduri bilaterale încheiate cu Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Ştiinţe de la Sankt-Peterburg şi cu Institutul de Studii Orientale din Kiev. Tema centrală a programului este editarea integrală şi comentarea sub aspect istoric şi filologic a manuscrisului arab al Jurnalului călătoriei arhidiaconului sirian Paul din Alep, care a efectuat în perioada 1652-1658, împreună cu tatăl său Macarie III Ibn al-Za’im, Patriarhul Bisericii Antiohiene, o lungă călătorie la Constantinopol, în Moldova, Ţara Românească, Ucraina şi Rusia.
În comunicarea prezentată, Ioana Feodorov a plecat de la întrebarea: „Informaţiile despre domnitorii români şi ctitoriilor lor la Paul din Alep: cât sunt ele de utile în cercetarea istorică?“ pentru a pune în lumină importanţa scrierii lui Paul din Alep ca sursă istoriografică, valorificată foarte des în scrierile cercetătorilor români şi străini – istorici, arheologi, arhitecţi, etnologi, muzicologi, folclorişti etc.
Cu prilejul colocviului a fost prezentat la Kiev volumul Paul din Alep, Jurnal de călătorie în Moldova şi Valahia, studiu introductiv, ediţia manuscrisului arab, traducere în limba română, note şi indici de Ioana Feodorov, Cuvânt înainte de Acad. Răzvan Theodorescu, volum publicat în 2014 de Editura Academiei Române împreună cu Editura Istros a Muzeului Brăilei, valorificare a rezultatelor cercetărilor dr. Ioana Feodorov în cadrul acestui proiect internaţional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.