Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la ceas aniversar

0
1094

Sâmbătă, 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă a sărbătorit Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a aniversat 25 de ani de la reactivare.

Momentul a fost marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Înaltpreasfinţia Sa Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de PS Petroniu, Episcopul Sălajului, şi PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi slujitori, din care au făcut parte Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ eparhial, actualii şi foştii preoţi consilieri din Permanenţa Eparhială, exarhul mănăstiresc, Arhim. Dr. Timotei Bel, protopopii celor 8 protoierii, ecleziarhul sfântului locaş, Arhim. Dr. Casian Filip, preoţi cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, preoţi invitaţi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezenţa unui mare număr de credincioşi veniţi de pe cuprinsul Eparhiei şi din alte episcopii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Pr. Prof. Dr. Petrică Covaciu.
În timpul Sfintei Liturghii s-au făcut rugăciuni pentru uşurarea durerii celor răniţi în Clubul „Colectiv” din Bucureşti şi în atacurile de la Paris.
IMG_7340Cuvântul de învăţătură rostit de ÎPS Andrei a avut ca idee centrală pericopa evanghelică a Sfintei Evan­ghelii a sărbătorii şi a fost intitulat „Să ne curăţim coliba sufletului”. „Noi de abia am intrat în postul Crăciunului şi ne pregătim 6 săptămâni pentru a-L primi pe Hristos în fiinţa noastră, a spus Părintele Mitropolit… Maica Domnului a fost fiinţa cea mai curată, cea mai sfântă dintre câte au călcat pe acest pământ. Şi ea L-a primit în felul Său pe Dumnezeu. Din nefericire, noi, care dorim să-L primim pe Hristos, pe Domnul Dumnezeu, pentru că viaţa noastră fără El n-are sens, din nefericire, noi nu suntem ca Maica Domnului… Perioada aceasta a Crăciunului o putem compara cu perioada în care Maica Domnului în templu se pregătea pentru clipa unică a primirii lui Dumnezeu în sânul Său. Perioada aceasta este un răstimp în care încercăm şi noi, cu slabele noastre puteri, să postim, să ne rugăm, să facem milostenie, să facem fapte de caritate şi, mai ales, să ne spovedim bine, ca sufletul nostru să devină peşteră curată din Bethleem în care să se poată Naşte Hristos. Pentru că Maica Domnului, primindu-L pe Domnul Hristos în sânul Său, a devenit Rai de Taină şi-n mijlocul Raiului era Pomul Vieţii, Hristos Domnul.” Părintele Mitropolit s-a referit apoi la cele 7 trepte, pe care păşind, ajungem să-l Primim în sânul nostru pe Domnul Hristos aşa cum L-a primit Maica Domnului: credinţa, frica lui Dumnezeu, pocăinţa sinceră, înfrânarea, îndelunga răbdare, nădejdea şi a şaptea treaptă – unirea cu Hristos, care înseamnă primirea lui Hristos în sufletul nostru, în fiinţa noastră. „Acest lucru îl urmărim noi în Postul Crăciunului”, a subliniat ÎPS Mitropolit Andrei, referitor la această perioadă a curăţirii sufleteşti.
IMG_7589După oficierea Te Deum-ului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a dat citire mesajului de felicitare al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Ctitorul unei Eparhii reînviate”, în care se face referire la datele de referinţă din existenţa Episcopiei: 12 februarie 1990 – hotărârea Sfântului Sinod al BOR de reactivare a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului; 11 noiembrie 1990 – întronizarea PS Justinian ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului; tulburii ani ai sfârşitului de secol XVII şi începutul secolului al XVIII-lea, când românilor ortodocşi li s-a interzis să aibă episcopie şi episcop proprii; 1937 –  reînfiinţarea acestei Episcopii, prin decret regal, dar numai până la ocuparea Ardealului de horthyşti, în 1940; reînfiinţarea ei după 1944 şi din nou desfiinţarea în 1948 de regimul comunist ateu.
IMG_7471„Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a cunoscut pătimirile şi răstignirea unei istorii duşmă­noase, timp de mai multe secole. De aceea, reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului în anul 1990, când Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea de a se organiza în libertate, precum şi alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian la cârma ei a fost un act de dreptate, recunoştinţă şi cinstire faţă de toţi cei care au luptat şi s-au jertfit pentru ca dreapta credinţă să dăinuie de-a lungul secolelor în aceste ţinuturi româneşti. Înzestrat cu un profund spirit misionar, Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop Justinian s-a preocupat dintru început de rectitorirea acestei eparhii, care nu avea nici reşedinţă episcopală şi nici catedrală adecvată. Depă­şind multe greutăţi, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului are acum o reşedinţă frumoasă şi o catedrală impunătoare, aflată în curs de finalizare”, se spune în Mesajul trimis de PF Patriarh Daniel.
Referindu-se la momentul festiv dedicat  împlinirii unui sfert de veac de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a transmis felicitări ÎPS Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Arhiereu Vicar Justin Sigheteanul, Permanenţei Eparhiale, preoţilor protopopi, clerului şi tuturor credincioşilor, adică celor care şi-au dorit reactivarea Sfintei Eparhii. „Cea mai importantă realizare din Eparhie este Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare”, a spus ÎPS Andrei.
IMG_7650Un cuvânt duhovnicesc a adresat credincioşilor din Catedrală ÎPS Arhiepiscop Justinian, care s-a alăturat acestui important moment aniversar al cărui ctitor a devenit de la început. „Să nu uitaţi ziua de azi. Dumnezeu lucrează. Pronia lucrează. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este ocrotită de Dumnezeu, iar Dumnezeu nu ţine cont de greşelile noastre, aşa cum spune ru­gă­ciunea Tatăl Nostru”, a spus Înaltul Ierarh.
Un succint istoric al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu specificarea celor mai importante repere din existenţa sa de până acum, a prezentat PS Arhiereu Vicar Justin Sigheteanul, pornind de la începuturile grele, când un an Episcopia a funcţionat fără reşedinţă, lucru foarte grav, şi până la faptul că toate evenimentele majore organizate de Episcopie, de la înfiinţare până în prezent, s-au răsfrânt pozitiv, au avut ecou şi au marcat existenţa locuitorilor judeţului. Eparhia Maramureşului şi Sătmarului este una dintre cele mai vechi din ţară, existenţa arhiereilor locali fiind pomenită încă în 1391, la Mănăstirea din Peri, azi localitate în Ucraina. Importanţa duhovnicească a Episcopiei pentru credincioşii din judeţele Maramureş şi Satu Mare este deosebit de importantă: numărul preoţilor a crescut de la 300 la aproape 600 în prezent, iar al mănăstirilor, de la 4 aşezăminte monahale, la 30 de mănăstiri şi 10 schituri. A crescut şi numărul protopopiatelor, iar acum se află în fază finală de redactare monografiile complexe ale ce­lor 8 protopopiate şi a apărut recent un volum, de multe sute de pagini, în care este cuprinsă istoria aşezămintelor mănăstireşti şi schiturilor. Nu au fost neglijaţi nici tinerii, noua Catedrală este Catedrala Tinerilor din Episcopie, iar ziua Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost declarată Ziua Tinerilor din Eparhie. Pentru tineri au fost organizate două întruniri, una naţională, şi una internaţională, în premieră naţională, cu participarea a peste 3.000 de tineri, cu impact naţional şi internaţional semnificativ.
Se poate spune, fără a greşi, că Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost instituţia care a iniţiat şi organizat cele mai multe activităţi culturale şi duhovniceşti din judeţele Maramureş şi Satu Mare.
Pentru merite deosebite în calitate de membri ai primei Adunări Eparhiale, domnilor Dumitru Lupşa şi Vasile Dragoş le-a fost înmânată de PS Justin Sigheteanul „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Eparhiei, şi Gramata Episcopală, plus placheta aniversară. Gramata Episcopală şi placheta aniversară au fost înmânate Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Baia Mare, ca principala colaboratoare, prin primarul Cătălin Cherecheş, la Reuniunea Tinerilor Ortodocşi, ridicarea Catedralei Episcopale, dar şi a evenimentelor majore din viaţa Municipiului Baia Mare.  Placheta  aniversară şi Gramata Episcopală au primit principalele instituţii judeţene colaboratoare.
Ca răspuns, ÎPS Justinian a primit din partea Consiliului Judeţean o Diplomă de Excelenţă, precum şi o Diplomă de Recunoştinţă din partea Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.